Van Büyükşehir Belediyesi ve DAKA iş birliğiyle kent hafızasına katkıda bulunmak, eğitim alt yapısını geliştirmek, kültürel mirasın korunması ve turizmin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilecek olan Van Kent Müzesi Projesi çalışmaları kapsamında bir çalıştay gerçekleştirildi.
Düzenlenen çalıştaya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, akademisyenler, proje icra kurulu üyeleri, STK temsilcileri ve konuyla ilgili vatandaşlar katıldı.
Programda bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, teröre karşı verilen mücadele sonrası kentin artık turizmiyle, sanayisiyle, esnafıyla, şehrin mimarisiyle, kültürüyle, sanatıyla ilgili konuşmaya başlandığını söyledi.
Vali Zorluoğlu, “Çok kısa bir süre öncesine kadar Van’ın gündeminde olan konularına baktığımızda hakikaten şükretmemiz gerektiğini düşünüyorum. Terör, kan, gözyaşı, ölümler, sabah çocuğunu okula götüren annelerin endişeleri, sabah evden çıkıp dükkânı açıp açamayacağı konusunda kuşkuları olan esnaf, terörün batağına çekilmiş gençlerimiz, evlatlarımız, kardeşlerimiz bu şehrin gündemi çok kısa zaman öncesine kadar meşgul ettiğini görüyorduk. Çok şükür hep birlikte, sizlerle verdiğimiz mücadele neticesinde bugün Van artık turizmiyle, sanayisiyle, esnafıyla, şehrin mimarisiyle, kültürüyle, sanatıyla ilgili konuşmaya başladık.” dedi.
“Van için çok daha büyük projelerimiz var”
Büyükşehir Belediyesi olarak 2018 yılında çok önemli vizyon projelerinin olduğunu anımsatan Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu projenin çok daha fevkinde projelerimiz var ama bu proje özel bir proje. Şehrin kimliği, şehrin tarihi, kültürü için ve gelenekleri için çok değerli bir proje. Biliyorsunuz; 2018 yılında büyükşehir belediyemiz hakikaten bu şehrin uzun yıllardan beri beklediği büyük projeleri uygulamaya koyuyor. Geçtiğimiz günlerde bu şehrin en kıymetli değerlerinden bir tanesi olan Van Denizini, yani Van Gölü'nü kurtaracak çok önemli bir projeyi başlattık. Atık su arıtma tesisi ihalesini gerçekleştirdik. Birkaç gün içerisinde de sözleşmesini yapıyoruz İnşallah. Tarihi belli oldu ve bu atık su arıtma tesisi 2 yıl içerisinde tamamlanıp hizmete girecek. Atık su şu anda yüzde sekseni hiç arıtılmadan doğrudan Van denizine deşarj ediliyor.”
“Yazık ki memleketimizin bir kent hafızası oluşturulamamıştır”
Daha sonra konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise Anadolu’da Van kadar çile çekmiş ve Vanlılar kadar acı yaşamış başka bir toplum olmadığını belirterek, “Özellikle 1915 yıllarında Ruslar ve Ermeniler tarafından işgal edilmiş, yakılıp, yıkılmış ve büyük katliamlara tanıklık etmiştir. Van, 1946, 1976 ve 2011 depremlerinde büyük yıkım ve kayıplar yaşamıştır. Tüm bu alanların yanında insani ve maddi kayıplarla birlikte kültürel ve sosyal kayıplar da yaşamıştır. Bu yüzden ne yazık ki memleketimizin bir kent hafızası oluşturulamamıştır.” diye konuştu.
“Hayali bile bizi çok heyecanlandırıyor”
Bölgede şu ana kadar birçok önemli projeye imza attıklarını ifade eden Güray, Van Kent Müzesi Projesi için şimdiden çok heyecanlandıklarını söyledi.
Güray, “2018 güdümlü proje desteği kapsamında bir kısmı kalkınma ajansımız, büyük oranda da Van Büyükşehir Belediyesi kaynaklarıyla toplam 7.5 milyon TL tutarında bir proje hazırlandı. Bu projeyi Kalkınma Bakanlığımız onayladı ve projemize start verildi. DAKA olarak 9 yıldır bölgede faaliyet gösteriyoruz ve şimdiye kadar yüzlerce proje hayata geçirdik. Ancak bu projenin hayali bile bizi çok heyecanlandırıyor. 2018 yılı sonunda eski Sanat Lisesinin Van Kent Müzesi olarak kentte kazandırılmasını ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.
İLKHA