Van Müftüsü,“Fıtır, orucun senedidir“

Fıtır Sadakası ile ilgili bilgi veren Van İl Müftüsü, Fıtır sadakasının Ramazan’da tutulan oruçların ve yapılan ibadetlerin senedi hükmünde olduğunu söyledi.

Ramazan'da en çok merak edilen konulardan biri olan Fıtır Sadakası ile ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) bilgi veren Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Fıtır sadakasının Mübarek Ramazan ayında yapılan ibadetlerin senedi hükmünde olduğunu belirterek, “Fitre, Ramazan ayında yaptığımız ibadetlerdeki kusurları kapatan bir senet hükmündedir” dedi.

Ramazan ayında müminlerin en çok merak ettiği konulardan biri olan ‘Fitre’ ile ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Peygamber Efendimiz’in (sav) hayatından örnekler vererek, Allah Resulünün normalde de cömert olduğunu ancak, Ramazan’da ve özellikle de ramazanın son 10 gününde cömertlikte zirve yaptığını ifade etti.

Fıtır Sadakası  nedir, Ne zaman verilmelidir?

Fitrenin Ramazan  ayına mahsus mali bir ibadet olduğunu ifade eden İl Müftüsü Nimetullah Arvas, “Fitre, Ramazan’ı idrak eden her Müslümanın üzerinde vaciptir. Biz buna sadaka-i fıtır diyoruz. Fıkıhta zekat-ı fıtır diye de geçiyor. Vacip oluşu sünnet-i seniye ile sabit olup Ramazan’da verilir. Efdal olan, bayrama bir iki gün kala veya bayram gecesi bayram namazından önce verilmesidir. Ama daha önce de verilmesi caizdir. Fitrenin hikmeti, oruç tutan kişinin kusur ve eksiklerini tamir etmek, tamamlamaktır. Çünkü kişi Ramazan’a gerekli ehemmiyeti verememiş, eliyle diliyle orucuna zarar vermiş olabilir. Bu nedenle bu ibadetin sevabını sağlam olarak almak üzere yine Allah’ın lütfettiği bir tamir ve tamamlama vesilesidir. Noksanlıkları gideren bir sadakadır.” dedi.

Fitre hangi mallardan ne kadar verilir?

Fitrenin nafile bir sadaka olmayıp vacip olduğunu dile getiren Müftü Nimetullah Arvas, “Fitre genelde yaşadığımız beldenin veya yerin yiyecek türünden verilir. Mesela arpadan, hurmadan veya kuru üzümden verilir. Bunlar genelde depolanmaya müsait gıdalardır. Buğday gibi.  Bunun yanında para olarak da verilebilir. Bu ise genelde Diyanet İşleri Başkanlığımızın aç olan bir fakirin doyurulmasına matuf olan istatistikî rakamdır. Bu seneki miktar da 11.50 liradır. Bu değerde buğday veya kuru üzümden de verebilir. Ama unutmamamız gerekir ki, şu anda buğday verdiğinizde adamın götürüp bunu öğütmesi ve una dönüştürmesi gerekir. Bu ise şu zamanda sıkıntılı bir yöntemdir. Esas olan fıtırın aynî olmasıdır. Ama bugünkü şartlarda nakdi olarak vermek daha uygun olabilir. Ki nakdi verilir diyen İslam müçtehitleri de var. İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin de bu konuda bir içtihadı vardır. Hatta kendi zırhını da bu sadaka niyetine vermiş sahabe vardır. Dolayısıyla biz de nakdi tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Fitre kimlere verilir,her Müslüman fitre vermek zorunda mıdır?

Fitrenin de tıpkı zekât gibi mali bir ibadet olduğunu ve toplumsal içtimai dayanışmayı hedeflediğini anlatan Nimetullah Arvas, “Fitre öncelikle fakirlere, muhtaçlara, talebelere ve muhtaç olan yakın akrabalara  vermek daha efdaldır. Fitreyi verince de karşıdaki kişiyi rencide edici davranışlardan ve hesaplardan kaçınmak gerekir. Kalben niyet edilip karşıdaki de kalben bu niyetle alırsa bu yeterlidir. Dolayısıyla fitre, zekât veya sadakamızı verirken Müslüman kardeşimizin de onurunun incinmemesine dikkat etmemiz lazım.” uyarısında bulundu.

“Sadaka cimrilik duygusunu ortadan kaldırır”

“Bizim tavsiyemiz, bayram girmeden bunu müstahak olanlara ulaştırmaktır.” diyen Arvas, sözlerini şu şekilde sürdürdü.

“Dediğimiz gibi fitre Ramazan ayına mahsustur. Herhangi bir kişi hastalık veya başka bir mazeretle oruç tutamamış olsa bile, fitre vermesi üzerine vaciptir. Fitrenin başka bir hikmeti ise toplumsal yönüdür. Bu da Müslümanların kalplerini birbirine ısındırması ve cimrilik duygusunu ortadan kaldırmasına vesile olmasıdır. Karşıdaki insan, fitre veren kardeşi hakkında iyi düşünür. Bunların neticesinde toplumda bir kaynaşma, bir hareketlilik ve sirkülasyon olur. Bu hareketlilik ticarette, alışverişlerde ve diğer münasebetlerde ortaya çıkar. Dolayısıyla Ramazan’da verilmesinin hikmetlerinden biri de, insanların bu kaynaşması ve muhabbeti meydana getirmesidir.

Son olarak tüm müslümanların Ramazan’ını, mali ve diğer ibadetlerini tebrik eden Müftü Nimetullah Arvas, “İyi niyetlerinden dolayı Cenab-ı Allah mükafatlarını en güzel şekilde ihsan buyursun. Kavuşacağımız Kadir Gecesi’ni de şimdiden tebrik ediyor, hayır ve bereketini diliyorum.” Diyerek  duada bulundu. (Murat Dalgın-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi