Kürtçe seçmeli dersine bu yıl rağbetin arttığı belirten Van İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Burhan Kırıcı, velilerin seçmeli Kürtçe dersini seçerek çocuklarının akademik anlamda ana dillerini öğrenmelerini istediklerini söyledi.
6 Eylül'de okulların açılacağını ve oryantasyon çalışmalarının 1 Eylül itibari ile başladığını belirten Kırıcı, haftanın 5 günü eğitimin devam edeceğini ifade etti.
Kırıcı, "İlkokul kısmında haftada 30 saat dersimiz var. İkinci sınıflarımızda 4 saat, 3 ve 4'üncü sınıflarımızda da 2'şer saat seçmeli derslerimiz var. Ortaokullarımızda ise 25 seçmeli ders arasında velilerimizin seçimi ile 3 tane seçmeli dersi öğrencilerimiz seçiyor. Biz de bu 3 seçmeli dersi 180 iş gününde öğrencilerimize veriyoruz. Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi de bu 25 dersimizden bir tanesidir. Öğrenciler, haftanın 6 saati bu seçtikleri dersin eğitimini alıyorlar. İlimizde de binden fazla öğrencimiz Yaşayan Diller ve Lehçeler dersini seçmiştir." dedi.
"Kürtçe seçmeli dersine olan rağbet her sene artıyor"
3 tane kadrolu öğretmenin Kürtçe dersine gireceğini dile getiren Kırıcı, bu dersin kadrolu öğretmeni olmadığında ise Sosyal Bilgiler öğretmenleri veya herhangi bir dil fakültesinden mezun olan öğretmenlerin bu derslere girebildiğini söyledi.
Van İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Burhan Kırıcı
Önceki yıllarda Kürtçe dersine giren 2 öğretmenin olduğunu ifade eden Kırıcı şunları söyledi:
Bunlar Mardin Artuklu Üniversitesinde yüksek lisanslarını yapan arkadaşlardı. Daha sonra bir öğretmenimiz kadro değişikliği yaparak başka bir branşa geçti ve sadece bir kadrolu öğretmenimiz vardı. Ama bu sene 3 tane kadrolu öğretmenimiz var. Kürtçe dersine olan rağbet her sene artıyor. Çünkü Kürtçe konuşan muazzam bir kitle var. Veliler de akademik olarak çocuklarının Kürtçe dilini öğrenmelerini istiyor.
"Hazırlanan ders kitabı çok faydalı olacak bir kaynaktır"
Kürtçe ders kitabının 2 bölümden oluştuğunu belirten Kırıcı, "Bir bölümü Kurmanci, bir bölümü Zazaca lehçesinde. Bu bölümler çeşitli konulardan oluşuyor. Bunlar dinlenme, okuma, konuşma, yazma zamanı, boşluk doldurma, grup çalışması, bilmece, tekerleme ve oyundan oluşuyor. Bu kitaba baktığımızda öğrencinin haz alabileceği, çok rahat bir şeyler öğrenebileceği resimlerle süslenmiş. Bu anlamda o yaş aralığında olan öğrencinin seviyesine uygun bir punto ile de hazırlanmış, resimlerle süslenmiş. Bu kitap da Kürtçe dilini anlatmak için bizim için ciddi bir kaynaktır." şeklinde konuştu.