Van’da gerçeği aratmayan çığ tatbikatı video

Van Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Arama ve Kurtarma Ekibi ile Van Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Ekibi işbirliği bir Kayak tesisinde çığ altında yaralı arama, kurtarma ve müdahale tatbikatı yaptı.

Belli bir senaryoya göre düzenlenen çığ tatbikatı, Abalı Kayak Tesislerinde kayak yapan 4 kayakçının çığın altında mahsur kalması ve tesis yetklilerinin durumu, AFAD ve UMKE ekiplerine haber vermesi ile başladı.

İhbar üzerine yola çıkan ekipler, olay bölgesine en kısa sürede ulaştı. Alan belirleme ve güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra AFAD ekipleri çığ bölgesinde Çığ Sondası ile taramaya başladı. Bu sırada, UMKE ekipleri afetzedenin bulunması halinde müdahale için tetikte bekledi.

Senaryo okunduktan sonra tatbikat başladı ve çığ altında kalan kayakçılar, değişik yöntemlerle kar altından başarıyla kurtarılmış oldu. Yapılan başarılı tatbikatın sonucunda özellikle “yaşama sinyali cihazının” önemine dikkat çekildi.

Tatbikattan önce bir konuşma yapan Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar, “Bu tatbikatta bütünleşik afet ve acil durum yönetiminin tüm unsurları kapsayacak şekilde organize edilmiştir. Bölgemizin ve özellikle de ilimizin herhangi bir bölgesinde meydana gelebilecek çığ afeti sonrasında AFAD’ın faaliyetlerini kesintiye uğramadan verilmesini sağlamak, söz konusu çığ kaynaklı problemlerin öngürü içerisinde çözümlerini planlamak ve ortaya çıkacak sorunları en aza indirmeyi amaçlamaktayız. Yapılan tatbikatta yer alan her birimin görevlerini önceden belirleyerek, eğitimlerini vermek ve birimler arasında organizyasonunu sağlamak amacıyla yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Yaşama sinyali cihazının ne kadar önemli olduğu anlaşıldı”

Tatbikat sonrasında söz alan Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Necati Seven ise yaşama sinyali cihazının önemine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: “Burada izlediğiniz çığ tatbikatı, sorumlu olduğumuz illerin kışları sert ve bol kar yağışlı olduğunu biliyor ve çığ olaylarıyla karşılaşıyoruz. Doğal afet olan çığla yaşamayı öğrenmemiz ve çığ afetlerine maruz kalan vatandaşları hızlı ve yerinde müdahaleyle kurtarmanın ne kadar önemli olduğunu az önceki tatbikatta izlediniz. Burada arkadaşlarımızın yaptığı çığ tatbikatında arama ve kurtarma tekniği içerisinde olan Life Bible (yaşama sinyali) cihazının ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Çünkü çığa maruz kalan vatandaşlarımızın yaşam süresi 30-35 dakika kadardır. Neden 30-35 dakikadır diye soracak olursanız? İnsan vucunu kaplayan kar yığıntısı, insanın kar tabakasını dakikalar geçtikçe eriterek buz kütlesi haline getirir. Böylece hava girişi kesilmiş olur ve kazazede ilk önce hava alamayıp boğulur. Life Bible cihazı eğer kazazedenin üzerinde varsa verici konumundaysa hızla müdahale edilip, havasız kalmadan alıcı konumundaki kişi veya kurtarıcı kazazedeyi bularak, sondayla tam yerini tesbit ederek, kazazeteyi bulunduğu yerden kafa kısmına zarar vermeyecek şekilde karı kazarak kazazedenin hava alması sağlanır.” diye konuştu.

Seven son olarak  “Malesef ülkemizde yaşam sinyali cihazı kullanımı yaygın değil ve sorumluluk tamamen arama ve kurtarma personelindedir. Sadece çığ değil, aynı zamanda doğal afetlerin ve insan kaynaklı afetlerin tümüyle mücadele edip, eğitim ve tatbikatlarımızı her mevsime göre yapmaktayız.” Diye belirtti.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi