Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber vatandaşlar ısınma ihtiyacını gidermek için odun ve kömür alımlarına başladı. Ancak doların yüksek olmasından dolayı kömür fiyatları vatandaşları kara kara düşündürüyor.
Van Kömürcüler ve Oduncular Sitesi esnafları, odun ve kömür satışlarının başladığını belirterek bu yıl odun fiyatlarında geçen yıla göre herhangi bir değişiklik olmadığını fakat kömürün cep yaktığını ifade ettiler.
Yaklaşık 20 yıldır kömür sektöründe olduğunu ifade eden Eski Kömürcüler Sitesi Başkanı Cevdet Arvas, “Türkiye’deki istikrarsız ekonomiden kaynaklanan dolar fiyatının yükselmesiyle, kömür fiyatları geçmiş yıllara oranla yükselmiş durumdadır.” dedi.
Kalitesiz kömüre dikkat!
Vatandaşların, bölgede faaliyet gösteren, vergisini ödeyen ve katı yakıt satış belgesi olan esnaflardan kömür almasının daha iyi olacağını ifade eden Arvas, kaçak satış yapılan yerlerden kömür alınmaması gerektiğinin de altını çizdi.
Arvas, “Her gördüğünüz kömür birinci kalite kömür değildir. Vatandaşların korsan kömüre karşı duyarlı bir şekilde hareket etmesi gerekmektedir. Ayrıca vatandaşların, ‘hangi kömür daha kalitelidir’ şeklinde araştırarak alması gerekiyor. Dolar endeksli artan kömür fiyatını fırsat bilenler, korsan kömür ve kalitesiz kömürü piyasaya sürmektedirler. Kalitesiz kömür alımı noktasında, vatandaşların dikkat etmesi gerekmektedir. Her malın bir bedeli vardır. Piyasada birinci kalite kömürün fiyatları standarttır. Piyasa fiyatına göre çok düşük olan kömür, fiyattan da anlaşıldığı gibi kalitesiz olduğu tespit edilebilir. Ayrıca vatandaşlar, en basit yoldan güvenilir esnafları tercih edebilmelidir. Sağda-solda korsan kömür satışı yapan yerlerden almamaları gerekmektedir. Vatandaşlar özellikle birinci kalite kömür almak istiyorsa, bölgede faaliyet gösterip, vergisini ödeyen ve katı yakıt satış belgesi olan esnafları tercih etmeleriyle, kaliteli kömür aldıklarına emin olabilirler.” dedi.
İşte Van’da birinci kalite kömür fiyatları
Birinci kalite kömür fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Arvas, “Birinci kalite soba kömür fiyatları 750 liradan başlıyor, birinci kalite kalorifer kömürü ise 800 liradan başlıyor. İkinci kalite kömürde ise yaklaşık 90 Lira fark vardır.” şeklinde konuştu.
Doğalgazın yaygınlaşması ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın gelişi güzel kömür dağıtmasıyla, kömür sektörünün ciddi anlamda sarsıldığına değinen Arvas, “Van’da kömür sektörünün yaklaşık 20 yıllık geçmişi vardır. Geçmişe rağmen kömür sektörü artık can çekişme noktasına geldi. Bunun en önemli sebepleri ise doğalgazın gün geçtikçe yaygınlaşması, sektörden pazar payı alması ve sosyal yardımlaşmanın sürekli kömür dağıtmasıdır.” ifadelerini kullandı.
“Sosyal Yardımlaşma Vakfı yardım kömürlerini gerçek ihtiyaç sahiplerine vermiyor”
Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın dağıttığı kömürlerin gerecek hak sahiplerine verilmediğini ve bunun ticaretinin yapıldığını iddia eden Arvas, “Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın dağıttığı kömürleri gerçek hak sahiplerine vermediğini iddia ediyoruz. Bununla birlikte el altında ticaretinin de yapıldığının kanaatindeyiz. Asıl ihtiyaç sahibine ulaşmayan kömür, sektöre büyük bir darbe vurmaktadır. Sektörün bundan kurtulabilmesi için ilk etapta Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın dağıtmış olduğu kömürler gerçekten mağdur halka verilmeli.” diye konuştu.
“Bir an önce kömürünüzü alın!”
Dolar daha fazla yükselmeden halka kömür ihtiyaçlarını gidermeleri tavsiyesinde de bulunan Arvas, Doların yükselmesiyle fiyatların daha da yükselebileceğine işaret ederek, “Dolar bu şekilde yükselmeye devam ederse kömür fiyatları muhakkak daha da yükselecektir. Şu anda vatandaşların kömür almak için geç kaldığını bile söyleyebiliriz. Fiyatlar daha da yükselmeden kömürünüzü alın.” uyarısında bulundu.
Odun fiyatlarıyla ilgili de bilgi veren Arvas, odun fiyatlarının yıllardır aynı olduğunu fakat çatışmalardan dolayı meşe odununda sıkıntı yaşandığını ifade etti.
Arvas, “Odun fiyatları 350-400 lira arasında değişmektedir. Meşe odunu ise 350-500 TL arasındadır. Tabi şunu da belirtmek isterim ki şuan meşe odununu piyasada bulmak çok zor. Bunun sebebi ise bölgede mevcut olan çatışma ortamından bazı bölgelerin ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edilmesi çatışmalardan dolayı tedirgin olan oduncuların sevkiyatı yapılmamaktadır.” diye konuştu. (Murat Dalgın, Yılmaz Sönmez-İLKHA)