Van'da TARSİM tanıtım toplantısı yapıldı

Van İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile TARSİM Erzurum Bölge Müdürlüğünün iş birliğinde TARSİM tanıtım toplantısı yapıldı.

Van İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile TARSİM Erzurum Bölge Müdürlüğünün iş birliğinde bölge birliğine bağlı kooperatiflerde görev yapan personele yönelik TARSİm tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Van İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İbrahim Görentaş, devlet destekli tarım sigortalarında asıl amacın, doğal afet ve hastalıkların, tarım ve hayvancılıkta neden olduğu zararları, ticari ve kâr amacı olmadan kısmen de olsa karşılayıp üreticileri uzun vadede gelir istikrarına kavuşturarak, üretimde devamlılığı sağlamak olduğunu söyledi.

Görentaş, "Doğal riskler karşısında bitkisel ve hayvansal üretimde oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi için kurulan TARSİM, 2006 yılından beri çiftçilerimize hizmet vermektedir. Değişen iklim koşulları ve doğal afetler nedeniyle tarımsal üretimler büyük riskler altındadır. Geçtiğimiz yılda da gördüğümüz üzere hem ülkemizde hem ilimizde sigorta yaptırmayan üreticilerimiz çok büyük mağduriyetler yaşamıştır. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında olan ve uygulama yılında yer alan risklerden sigorta yaptırmayan çiftçilere ürün kayıpları için 2090 sayılı Tabii Afetler Kanunu kapsamında herhangi bir yardım yapılamamaktadır. Bu nedenle üreticilerimizin yaşanabilecek doğal riskler karşısında bitkisel ve hayvansal ürünlerine sigorta yapmaları kaydıyla TARSİM zararları giderme konusunda tek çıkış noktasıdır." dedi.

Çiftçilerden gelen talepler üzerine geçen yıl gerçekleştirilen yenilikle buğday ekimi yapılan kuru tarım alanlarında ilçe bazlı kuraklık verim sigortasının uygulamaya girdiğini bildiren Görentaş, "2018 yılında buğdayın yanı sıra arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarının da bu kapsama alınmasının, üreticilerimiz açısından çok önemli bir yenilik olduğunu belirtmek isterim. Üreticilerimizi sigorta yaptırmaya teşvik etmek amacıyla üreticiler tarafından ödenmesi gereken sigorta priminin tüm ürünlerde yüzde 50'si devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca, kadın ve genç çiftçilerimizin tüm sigorta branşlarında oluşan primine ilave olarak yüzde 5'i oranında indirim yapılmaktadır. İlimizde işlenen tarım arazisi varlığı 371 bin hektar olup, 223 bin hektar alanda tarla ürünleri ekimi yapılmaktadır. İlimizde 2,7 milyon küçükbaş ve 180 bin büyükbaş hayvan mevcut olup, ülkemizin koyun varlığının yaklaşık yüzde 8'ini ilimiz karşılamaktadır. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere ilimiz bir tarım şehridir. Buna karşın ilimizde ÇKS sistemine yaklaşık 3 bin üreticimiz kayıtlı olmasına rağmen TARSİM yaptıran toplam çiftçi sayısı sadece 2 bin 100'dür İlimizin tarım potansiyeli göz önüne alındığında bunun oldukça yetersiz bir seviye olduğunu buradan ifade etmek İsterim. Sizlerden mutlaka ürünlerinizi sigorta yapmanızı önemle talep etmekteyim. Umarım bu tanıtım toplantısı ve önümüzdeki günlerde köylerde yapacağımız tanıtımlardan sonra TARSİM yaptıran çiftçilerimizin sayısında ciddi oranlarda artışlar olur." ifadelerini kullandı.

Özdemir tarafından ise toplantıya katılan kooperatif personeline tarım sigortalarının sistemi, mevzuatı, çalışma usulleri, uygulamalarda yaşanan sıkıntılar, sahada yaşanan problemlerin çözümü, hayvan hayat sigortalarının yeni uygulamaları konularında geniş bilgi verildi ve bölgede hava soğuk ve sert geçtiği için hayvanların bakımına dikkat edilmesi gerektiği anlatıldı.

İLKHA







İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van’da onlarca aracın karıştığı zincirleme trafik kazası kameralara yansıdı
Van'da zincirleme kaza: 2 ölü, 15 yaralı
Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması