Van’da zam şampiyonu patates oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Van’da Nisan ayı zam şampiyonu Patates oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 Nisan ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre ülke genelinde fiyatlarda en yüksek artış giyim ve ayakkabıda meydana gelirken, Van’da Nisan ayının zam şampiyonu patates oldu.

TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun tarafından yapılan açıklamaya göre; TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,63 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 7,91 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 1,34’ lük bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 6,66 oranında artış meydana geldi.

Ülke genelinde en yüksek artış giyim ve ayakkabı da oldu

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 12,30’ luk oran ile giyim ve ayakkabı ürün grubunda olurken en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 0,28 ile haberleşme oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 5,55‘lik oranla giyim ve ayakkabı, en çok düşüş ise yüzde 0,41’ lik oranla haberleşme grubunda oldu.

 TRB2(Van, Bitli, Muş, Hakkâri) bölgesinde Nisan Ayının Zam Şampiyonu Patates Oldu

Madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde Ceket (Kadın için) yüzde 32,91 ve patates yüzde 28,51 ile fiyatı en çok artan maddeler oldu. Van İlinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise patates yüzde 16,79 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 13,89 oranındaki artışla Takım Elbise (Erkek için) takip etti. Patlıcan maddesi ise yüzde 37,42’lik bir oranda değer kaybederek Nisan ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 37,46 oranında değer kaybeden patlıcan en fazla ucuzlayan ürün oldu.

Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı Tüketim Malları meydana geldi

Öte yandan Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 1,43 ‘lük bir artış gerçekleşirken bir önceki yılın aynı ayına göre ise 4,80 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,25 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,47 artış, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0,90’lık artış, su sektöründe ise yüzde 0,78 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 2,46’lık oranla dayanıklı tüketim malları, en yüksek yıllık artış ise yüzde 10,57’lik oranla dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.  (İlyas Akkoş - İLKHA)



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi