Van Orman ve Su işleri Başkanlığı ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü iş birliği ile 2045 yılına kadar Van Merkez ve civarındaki yerleşim yerleri başta olmak üzere Van’a bağlı Erciş ilçesinin de su sorununu 2045 yılına kadar bitirmek için ortak çalışmalar sürdürülüyor.
Van’ın özellikle depremden sonra en önemli meselelerinden biri olan su problemini, Van Acil İçme suyu İsale Hattını tamamlayarak Van il merkezi ile TOKİ konutlarına içme suyu temin ederek çözen Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü su sorununu çözmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların devam ettiği projelerle Van merkez ve civar yerleşim yerleri ile Erciş’in 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanacağı bildirildi.
Erciş içme suyu arıtma tesisinde yüzde 78 fiziki gerçekleşme sağlandı
İçme suyu temini yatırımları kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Van'da yürüttüğü faaliyetlere ara vermeden devam ediyor. Erciş İçme Suyu İsale Hattı 1’inci kısımda yüzde 96 gerçekleşme sağlanmış olup işin geçici kabul çalışmalarına başlandı. İsale Hattı 2’nci kısımda ise yüzde 77 fiziki gerçekleşmeye ulaşılmış durumda. İnşası süren Erciş İçme Suyu Arıtma Tesisinde de şu an itibariyle yüzde 78 fiziki gerçekleşme sağlandı. Arıtma tesisiyle günde 76 bin metreküp su arıtılacak ve 232 bin kişiye su temin edilecek. Bu projelerin tamamlanması ile Erciş ilçe merkezinin yanı sıra Çelebibağ ve Kocapınar beldeleri ile civar yerleşimlerinin 2045 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı karşılanacak.
Van ve civar yerleşim yerlerinin su ihtiyacı şamran kaynağından karşılanacak
Van Civar Yerleşimler İçme Suyu İsale Hattı projesinde de çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Bu proje ile Van şehir merkezinin, Gürpınar, Edremit, ve Gevaş ilçe merkezlerinin, Çiçekli ve Bostaniçi beldesinin, ayrıca mevcut isale hattından su alan 19 adet köyün (Koyun Yatağı, Sakalar, Gündoğan, Köprüler, Köklü, Kızıltaş, Çayırbaşı, Dönemeç, Uğurveren, Andaç, Mülk, Enginsu, Dilkaya, Abalı, Aladüz, Atalan, Balaklı ve Günbaşı, Bakacık Köyleri) ihtiyacı olan yılda 88,75 milyon metreküp su temin edilecek. Böylelikle Van ve civar yerleşimlerinin 2045 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı, Şamran kaynağından karşılanmış olacak.
Toplam 52 kilometre isale hattı, 11 adet depo ve 8 adet terfi merkezinin yapımının tamamlandığı bu projede yüzde 63 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. Proje çerçevesinde 57 kilometre isale hattı, 12 adet içme suyu deposu ve 10 adet terfi merkezi daha yapılacak.
“Van’da su problemini kökünden çözeceğiz”
Yapılan çalışmalar çerçevesinde özellikle depremden sonra Van’ı susuz bırakmadıklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Şimdi Van’da su problemini kökünden çözeceğiz. Su medeniyettir ve Van’ın 2045 yılına kadar olan su ihtiyacını devam eden projelerle en kısa sürede garanti altına alacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
“İçme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının yarısından fazlası DSİ tarafından karşılanıyor”
DSİ’nin içme suyu temini hususunda daha önce nüfusu 100 bini aşan yerleşim yerlerinde çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Kanunda yaptığımız değişiklikle belediye teşkilatı olan yerleşim yerlerine içme, kullanma ve sanayi suyu sağlanması yönünde yetkilendirildik. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla ülkemizin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının yarısından fazlası DSİ tarafından yapılan içme suyu tesislerinden karşılanıyor. İçme, kullanma ve sanayi suyu temini hususunda birçok yönüyle ülkemizde ve dünyada ilkleri hayata geçiren DSİ, planlama, projelendirme ve tamamlayarak vatandaşın istifadesine sunmaya devam ediyor.” dedi.
İLKHA