Normalleşme süreci kapsamında bir dizi tedbir alınarak açılan berber, kuaför ve güzellik salonlarında; randevu sistemi ile çalışılacağı, tek kullanımlık malzemeler kullanılacağı, ustura ile sakal ve ense tıraşı yapılamayacağı, iş yerine sınırlı müşteri alınabileceği kararları alındı.
Kararın ardından Vanlı berberler, sabah saat 09.00’da iş yerlerini açarak daha önce randevu verdikleri müşterilerini tıraş etmeye başladı.
İş yerlerini açtıklarından dolayı memnun olduklarını belirten berberler, Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca Mahallesi’nde izinsiz bir şekilde kurulan taziye çadırından dolayı Coronavirus vakalarının arttığını ve bu durumun ciddi bir riske dönüştüğünü vurgulayarak berberlerin Ramazan Bayramı sonrası açılması gerektiğini ifade ettiler.
“Hayata geçirilen yeni sistemden memnunuz”
51 gündür iş yerlerinin kapalı olduğunu hatırlatan Erkan Gül, bu süreçte birçok giderlerinin olduğunu, devletin 25 bin TL’lik kredi sağladığını fakat faizli olduğu için hassasiyeti olan birçok esnaf gibi kendilerinin de bu krediden faydalanmadığını söyledi.
Gül, “Dükkânı açtığımız ilk saatlerde yoğunluk yaşandı ama yavaş yavaş bu yoğunluk bitiyor. Yeni sistemden memnunuz. Kullandığımız malzemelerin çoğu tek kullanımlık malzemelerdir. Keşke bu sistem önceden de olsaydı. Hem bizim sağlığımız hem de müşterilerin sağlığı için bu çok önemlidir. Çünkü tıraş ettiğimiz müşterinin sağlık durumu ne düzeydedir bilmiyoruz.” dedi.
“Sahtekarlara fırsat verilmemelidir”
Traş fiyatlarında herhangi bir artış yapmadıklarını dile getiren Gül, şunları söyledi:
“Standart fiyattan tıraş yapıyoruz. Ama alacağımız malzemeler bizim cebimizden çıkacak. Piyasada da çok sayıda fırsatçı var. Alacağımız tek kullanımlık malzemelere fazladan zamlar yapılmış durumda. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz, nasıl ki berberler denetleniyorsa bu tür sahtekarlara da fırsat verilmemelidir. Malzemenin hakkı neyse o alınsın. Bu şekilde olursa herkes memnun kalır.”
“Kapalı olduğumuz sürede maddi ve manevi sıkıntılar yaşadık”
Coronavirus’ten dünya geneli herkesin etkilendiğinin altını çizen Mikail Şeker, alınan kararlar doğrultusunda 21 Mart’tan bu yana kapalı olduklarını, günübirlik çalışan esnaflar oldukları için sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.
Şeker, “Mesleğimizi severek yapıyoruz. Ama bu meslek virüs için sıkıntılı bir meslek olduğu için biz de alınan kararlara uyduk. 51 günlük aradan sonra alınan yeni kararla beraber bugün tekrardan dükkanlarımızı açtık. Çalışmadığımız süreçte maddi ve manevi sıkıntılar yaşadık. Dükkân sahipleri de çalışamadığımız süreçte bizden kira almasalar çok iyi olur. Van’da tam her şey yoluna girmeye başlamışken, Ortanca Mahallesi’nde kurulan taziyeden dolayı ilimiz biraz daha sıkıntıya girmiş durumdadır. Ama mecburen bugün önlemlerimizi alarak gelip dükkanımızı açtık. Rabbim sonumuzu hayırlı etsin.” dedi.
“Her şeyin fiyatı 2 katına çıktı”
Bu süreçte her şeye zam yapıldığını kaydeden Şeker, şunları söyledi:
“Berber mesleğini bilmeyenler, berberliğin masrafsız bir iş olduğunu söylüyorlardı. Ama insan işin içine girdikten sonra daha iyi anlayabiliyor. Hakikaten bizim bu işin maliyeti göründüğü gibi değildir. Eskiden 50-60 TL’ye aldığımız 5 litre kolonyayı şu an 120 TL’den alabiliyoruz. Bu giderler bize ciddi sıkıntılar yaşattı. Bir de tek kullanımlık malzemeler hususunda da sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlar adeta 2 katına çıktı. Biz gerçekten giderlerimizi karşılayamıyoruz. Berberler Ramazan Bayramı’ndan sonra açılabilirdi. Vatandaşlar evet tıraş olamıyorlar, sıkıntılar yaşıyorlar ama bu sıkıntılı süreçte biraz daha müsamaha gösterilseydi daha iyi olurdu. Zaten Ramazan ayındayız herkes oruçludur. Herkes ibadetleri ile meşgul oluyor. O yüzden de bayramdan sonra açılsaydı daha iyi olurdu. Ama yine de biz devlet yetkilileri tarafından alınan kararlara uyuyoruz ve dükkanımızı açıyoruz.”
51 günlük aradan sonra açılan berberlere tıraş olmak için gelen müşteriler, berberlerin tekrar açılmasından dolayı memnun olduklarını belirterek berberlerin kapalı olduğu süre boyunca tıraş konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.
İLKHA