Van-Erciş karayolu üzerinde bulunan ve yaklaşık olarak 130 dönümlük bir arsa üzerinde kurulan Et Balık Kombinası adeta kaderine terk edilmiş durumda. Kombinanın sol tarafında bulunan mağazada sınırlı miktarda et satışı yapılırken, soğuk hava depoları ve kesimhane tamamen kapatılmış durumda. Burada istihdam edilen işçiler ise çevre illerde bulunan Et Balık Kurumları’na gönderildi.
Konuyla ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz ve Tasanlar AVM’nin Sahibi Faruk Tasan, Et Balık Kurumunun tekrar hizmete başlamasının besiciler ve tüketiciler açısından son derece önemli olduğuna dikkat çektiler.
“Bölgede hayvancılık yapmak kolay değil”
Hayvancılığın, bölgede sanıldığı kadar kolay bir uğraş olmadığını söyleyen Van Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, “Tüm bunların yanında bu bölgedeki Pazar payımız oldukça küçüktür. Bu nedenle kapasite de haliyle düşüyor. Bu da, fiyatlardaki istikrarsızlıktan kaynaklanıyor.” dedi.
“Et Balık Kurumu atıl durumuna getirildi”
Van’da 2011 yılında meydana gelen deprem öncesine kadar Et Balık Kurumu’nun aktif çalıştığını, ancak depremden bu yana nerdeyse kaderine terk edildiğini ifade eden Yılmaz; “Biliyorsunuz 2011 depremlerine kadar Et Balık Kurumu ilimizde faal bir şekilde çalışıyordu. Bunun yanında Tatvan’da ve Yüksekova’daki et balık kurumları da tam kapasite çalışmaktaydı. Ancak Yüksekova ve Tatvan’daki Et Balık Kurumu kapatıldı. Sadece Van’daki Et Balık Kurumu kalmıştı. Burası da yaşanan deprem nedeniyle atıl duruma getirildi.” ifadelerini kullandı.
“Birçok insanın ekmek kapısına kilit vuruldu”
Et Balık Kurumu’nun işlevsiz hale getirilmesinin, istihdamı olumsuz yönden etkilediğini söyleyen Yılmaz; “Buranın hasar görüp görmediği de şaibelidir. Ben hiçbir zaman burayı hasarlı olarak tanımlamadım. Çünkü tek katlı bir yapının büyük bir hasar aldığına inanmıyorum. Lakin depremlerden bir buçuk seneye kadar da etler oradaki soğuk depolarda muhafaza ediliyordu, ancak kesim yapılmıyordu. Daha sonra depolar da boşaltılarak tamamen atıl duruma getirildi. Buna sebep olanlar bu vebalin altındadır. Çünkü birçok insanın ekmek kapısına kilit vuruldu. İnsanlar buraya güvenerek hayvancılık yapıyordu. Buranın kapanmasıyla bu güven ortamı da ortadan kalktı.” şeklinde konuştu.
“Ümidimiz yeni yapılacak Et Balık Kurumu”
Mevcut kombinede küçük çapta satış yapıldığını, ancak bunun bölge ihtiyacına cevap vermekten çok uzak olduğunu belirten Yılmaz, “Ümidimiz yeni yapılacak olan Et Balık Kurumunun bir an önce faaliyete sokulmasıdır. Biliyorsunuz Alaköy’de yeni Et Balık kurumunun yapılması planlanmaktadır.” diye konuştu.
“Birçok arkadaşımız Et Balık Kurumu olmadığı için hayvancılığı terk etti”
2011’den bu yana üretici olarak yaşadıkları sıkıntıları anlatan Başkan Yılmaz, konuşmasına devamla “Besici olarak zaten sıkıntı yaşıyorduk. Bununla birlikte sıkıntımız daha da artarak devam etti. Yaptığımız iş masraf isteyen bir iştir. Burada birçok arkadaşımız Et Balık Kurumu olmadığından nerdeyse işi terk etme noktasına geldi. Devlet kurumu olduğu için bir güven doğuruyordu üreticilerimizde. Et Balık Kurumu, üreticilerimizin bel kemiğidir ve olmazsa olmazımızdır. Mevcut Et Balık Kurumu binasının faaliyete girebileceğine inanmıyoruz. Ancak yarın ne olacağını bilmiyoruz. Ancak talebimiz Yeni yapılacak olan Et Balık Kurumunun Bir an önce yapımına başlanmasıdır ki yeni yönetimimiz de bu noktada bizlere güven vermektedir. Bu işi yapabileceklerine de inanıyoruz.” dedi.
1983 yılından bu yana besicilikle uğraştığını ve Van’da 2011 yılında Birlik olarak hizmete başladıklarını belirten Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, yaklaşık olarak 500–600 üyelerinin olduğunu ve genel merkezlerinin Ankara’da bulunduğunu ifade ederek, evcut durumda ellerindeki hayvanları Belediyenin bir kesimhanesinde haftanın belirli günlerinde kestiklerini , bunun üreticileri tatmin etmediğini ve üreticileri bu işten soğuttuğunu da sözlerine ekledi.
“Et Balık Kurumu Van için son derece önemlidir”
Et Balık kurumun Van için önemli olduğunu ve atıl durumda olmasına üzüldüklerini söyleyen Tasanlar AVM’nin sahibi Faruk Tasan ise bu kurumun her şeyden önce besicilerde bir istihdam ve güven ortamı sağladığını belirterek, “Bizlerde daha önce besicilerden aldığımız hayvanları Et Balık Kurumunda kesiyorduk. Ancak şuan Belediye’ye ait bir mezbahanede kestiriyoruz.” Dedi.
“Et Balık Kurumu yeniden faaliyete geçirilmeli”
Et Balık Kurumu’nun kentteki besiciler kadar tüketici olarak kendilerini de olumsuz yönde etkilediğini aktaran AVM işleten Faruk Tasan, “Biz istiyoruz ki Et Balık Kurumu yeniden faaliyete geçsin. Geniş bir alan üzerinde kurulu olan böylesi bir kurumun atıl durumda olması son derece üzücüdür. Eğer tekrar faaliyete geçirilebiliyorsa bunun yapılması, eğer bu mümkün değilse yeni yapılacak olan kurumun yapımının hızlandırılması gerekiyor.” diye konuştu.
Et Balık Kurumu’nun arsası Tuşba Belediyesine mi satılıyor?
Öte yandan Erciş yolu üzerinde bulunan ve yaklaşık olarak 130 dönümlük bir arsaya sahip olan Mevcut Et Balık kombinasının, Ak Partili Tuşba Belediyesine satılmasının planlandığı ileri sürüldü.
İLKHA