Vanlılar Teravih Namazlarını Türkiye'nin En Yüksek Camii'nde Kılacak

95 yıl sonra ibadete açılan Van Kalesi'nin zirvesindeki Süleyman Han Camii'nde bu yıl ilk kez teravih namazları da kılınacak.

VAN - Tarihi Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camii, 2 yıl önce İl Özel İdaresi kaynaklarıyla saman, tuz ve küllerin kullanıldığı özel bir çamur karışımıyla restore edilmişti.

 

23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van'da meydana gelen yıkıcı depremlere karşın dimdik ayakta kalmayı başaran tarihi camide her hafta Cuma namazları kılınıyor. Geçtiğimiz Ramazan ayında teravihlerin kılındığı ve sosyal etkinliklerin yapıldığı Hüsrevpaşa Camii'nin minaresi ve cemaat girişi Van depreminde yıkılınca Van Valisi Münir Karaloğlu'nun talimatıyla bu yıl teravih namazları Süleyman Han Camii'nde de kılınacak.

 

Kalenin 100 metre yüksekliğinde kayalıklar üzerine inşa edilen ve kent merkezini kuş bakışı gören camide hazırlıklar devam ediyor. Vali Karaloğlu da beraberinde yardımcı Atay Uslu, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İzzettin Polat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram'la birlikte Süleyman Han Camii'nde incelemelerde bulundu. Vatandaşların gece camiye ulaşmaları için iniş ve çıkışlarda sorun yaşamamaları için yol güzergahına aydınlatma lambaları bırakılmasını isteyen Karaloğlu, din görevlisine de teravih namazlarında cemaatin kalabalık olduğu düşünülerek cami çevresinin namaz kılınacak duruma getirilmesi talimatını verdi.

 

"Süleyman Han Camii, 'Seyahatname'de Kule ya da Vanu Camii Olarak Geçiyor"
Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname' adlı eserinde Kule Camii ya da Vanu Camii olarak adlandırdığı bu caminin, eski bir ibadet yeri olarak Hz. Davut zamanında yapıldığı ve daha sonra İslam'ın yayılışıyla birlikte mescit ve son olarak da 1533'te Sultan Süleyman tarafından tamir edilerek adının Süleyman Han Camii olarak konulduğu belirtiliyor. Kare planlı olup üzeri düz toprak damla örtülü caminin doğu cephesinde yer alan kare prizma kaideli ve silindirik gövdeli minaresinin, Osmanlı'nın yöreye hâkimiyetini gösteren sembol bir yapı olduğu ifade ediliyor. (Murat Dalgın - İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Regaip Kandili idrak edilecek
Rahmet ve mağfiret dolu "üç aylar" başlıyor
Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"