Sağlık Bakanlığının bir hizmeti olan ve hastalara istediği hastane ve doktordan randevu alma imkânı sağlayan Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), halk tarafından sıkça tercih ediliyor.
Hastalar, bu sistemi kullanarak işlemlerini kolayca halledip muayene için randevu alabiliyorken salgın ile birlikte işler tam tersine döndü.
Hastaneler, oluşan yoğunluk nedeniyle hasta kabulünün büyük bir kısmını sadece randevu ile yapıyor. Halk, bu sistemde doktor bulamadıklarını veya buldukları doktordan ise ancak günler ya da haftalar sonra randevu alabildiklerini ileri sürüyor.
Sağlık sorunları olan vatandaşlar, 2011’de hayata geçirilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve ALO 182 üzerinden haftalarca randevu alamıyor.
Türkiye’nin genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de Covid-19 salgını poliklinik hizmetlerinin aksamasına neden oldu. Kamu hastanelerinde yaşanan yoğunluğun yanı sıra tedavi olmak için randevu alamayan vatandaşlar, özel hastanelerin inisiyatifine terk ediliyor.
MHRS ve ALO 182 üzerinden çeşitli branşlardan randevu almakta zorlanan vatandaşlar, mağduriyet yaşıyor. Vatandaşlar, dermatoloji, hematoloji, göz ve diş hastalıkları branşları başta olmak üzere bazı hastanelerde ve bölümlerde aylar sonrasına bile randevu almakta zorlanıyor.
Özellikle salgının başladığı günden bu yana yaklaşık bir yıldır Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı diş hastanelerinin, hastalara muayene, dolgu ve diş çekme haricinde hizmet vermemesi mağduriyetlere neden oluyor.
Bazı poliklinik ve bölümlerde aylar sonrasına randevu verilebildiğini belirten vatandaşlar, bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.
Sağlık sorunları için MHRS veya ALO 182 üzerinden randevu talep ettiklerini belirten vatandaşlar, kimi zaman haftalarca sıra bulamadıklarını kimi zaman ise randevularının oluşturulmamasından yakınarak bu durumun ciddi anlamda mağduriyet oluşturduğuna dikkat çekti.
Randevu sistemine ulaştıkları zaman bile kendilerine ya doktorun olmadığını ya da en yakın ise 15 gün sonraya randevu verildiğini söyleyen vatandaşlar, kamu hastanelerinde sıra bulamadıklarından dolayı özel hastanelere mecbur bırakıldıklarını ileri sürdü.
Özel hastanelerin fahiş oranda para aldıklarını belirten vatandaşlar, yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını, hastanelerdeki eksik branşların tamamlanması ve doktor sayısının bir an önce artırılması çağrısında bulundu.
Bazı polikliniklerde haftalar ve aylar sonrasına randevu verildiğini belirten vatandaşlardan Mustafa Sezer, doktor yetersizliğine de dikkat çekti.
“Randevular 15-20 gün sonraya veriliyor”
Aylarca Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden randevu alınamaması nedeniyle özel hastanelere gitmek zorunda kaldıklarını belirten Sezer, “İlimizde gerçekten doktor yetersizliği var. Pandemiden dolayı randevularda 15-20 gün sonraya veriliyor. Aynı gün randevu alma şansımız olmuyor. dolasıyla bir röntgen çekimine bile yaklaşık 2 ay sonraya gün veriliyor. Hastamız acil olduğundan dolayı tedavi sürecini daha erkene alabilmemiz için özel hastanelere gidiyoruz, özel hastanelerde ayrı ücret alıyor. Bu konuda sıkıntımız var. Yine aynı şekilde hastanelerde yoğunluk var. Doktor azlığından dolayı her polikliniğinin önünde bayağı doktor bekleyen hastalar var. Bu da pandeminin daha da çoğalmasına neden oluyor.” dedi.
“Yetkililerin bu soruna bir çare bulması lazım”
Aylardır diş tedavisi olamadığını ve bunun için mağduriyet yaşadığını söyleyen Ahmet Ürkmez, “Belki 2 ay geçti, bir diş muayenesi için randevu alamıyoruz. Hastane gitsek de tedavi etmiyorlar. ‘Randevu alıp öyle gelin’ diyorlar. Şu anda en büyük sorunumuz randevu alamamaktır. Ya ‘doktor yok’ diyorlar ya da 15 gün veya bir ay sonraya randevu veriyorlar. Bir türlü randevu alamıyorum. Yaşlılar randevu alamıyor. Diş ağrısı 15-20 gün beklemez. Yetkililerin bu soruna bir çare bulması lazım. Biz, daha önce hastaneye gidiyorduk, tedavimizi oluyorduk. Fakat şu anda öyle bir şansımız yok.” ifadelerini kullandı.
“2 aydır diş hastanelerinden randevu alamıyorum”
Bir aydan beri diş hastanelerinden eşi için bir türlü randevu alamadığını belirten Ahmet Şerifoğlu ise şunları söyledi:
“Bir ay önce eşimi hastaneye götürdüm. ALO 182’yi arayıp randevu istiyorum, randevu 2 ay sonrasına veriliyor. Diş ağrısı veya normal bir hastalık olduğunda 2 ay nasıl bekleyeceğiz? Diş ağrısı bu, aynı gün tedavi edilmesi lazım. Ama 2 ay sonrasına randevu veriliyor. Fakat bir kişi 3 ay boyunca bu diş ağrısına dayanabilir mi? Resmen ölüme terk ediliyoruz. Eşimi mecburiyetten özel hastaneye götürüyorum ve özel hastanelerde ücretli olduğu için fakir ne yapsın? Doktor sıkıntısı var. Her bölümde yeterli doktor olsa daha iyi olmaz mı? Hastalar neden eziyet ediyorsunuz. Bir doktor yerine 3 doktor olsun. Doktor yetersizliğinden dolayı randevu alamıyoruz. Ben çalışan biriyim, vaktim olmayabiliyor. Hastaneye geliyoruz veya ALO 182’yi arıyoruz, 2 ay sonrasına randevu veriliyor. 2 ay sonra ben nasıl geleyim?”
“Hastanelerdeki doktor yetersizliğinin bir an önce giderilmesi lazım”
Hastanelerde doktor sayısının yetersiz olduğunu iddia eden Ramazan Yılmaz, “Hastanelerdeki doktor yetersizliğinin bir an önce giderilmesi lazım. Halkın hastalık noktasında büyük sıkıntılar yaşıyor. 2 yıldır hastanelerde pandemi sürecinden dolayı da her türlü hasta tedavisinde kısıtlamalar var. Her hangi bir hastaneye gittiğimizde 3 ay sonrasına sıra alabiliyoruz. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
“Mağdur olan insanlarımız nasıl hastaneye gidecek?”
Randevu konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Yusuf Keşifçi, “Randevu alamıyoruz. Acil hastalarımız oluyor, getiriyoruz hastalığın acil olduğunu söylüyoruz. Fakat hastamıza bakmıyorlar. ‘Doktor eksiğimiz var, doktor öğleden sonra gelecek’ diyorlar. Bu tür sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Yetkililerin randevu sistemini biraz daha genişletmeleri lazım. Randevu alamıyoruz. Mağdur olan insanlarımız nasıl hastaneye gidecek? Ben diyabet hastasıyım, randevusuz geldiğim için ben bile tedavi edilmedim. Sağlık sektöründe çalışanların biraz daha hastalara ilgili davranmalarını istiyorum. Randevu sisteminin genişletilmesini istiyorum.” diye konuştu.
“Yetkililer bu soruna bir çare bulsun”
Randevu sorununun giderilmesi gerektiğini belirten Ömer Uzun, “Kalp hastasıyım. Sırada 10-15 tane hasta var. Kalp hastası sıra bekleyebilir mi? Yetkililer bu soruna bir çare bulsun. Doktor eksiği varsa bu eksiği tamamlasınlar. Biz, doktorları şikayet etmek amacıyla yakınmıyoruz. Fakat ben kalp hastasıyım ve sırada bekleyecek halim yok. Bundan dolayı bu konuya biraz önem verirlerse memnun oluruz.” dedi.
“4 aydan beri mağdur bir durumdayız”
4 aydır MHRS’den randevu alamadığını ileri süren Fatma Özkoca, “Yetkililer bu durumla ilgilensinler. 4 aydan beri mağdur bir durumdayız. Sürekli hastaneye geliyorum. ALO 182’den randevu almaya çalışıyorum. Fakat alamıyorum.” diyerek yakındı.
İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise MHRS’den randevu alma konusunda bir sıkıntı yaşamadığını ancak randevu gününden bir gün önce randevusunun iptal edildiğini ileri sürdü.
Aziz Çakmak da randevu konusunda bir sıkıntı yaşamadığını ve istediği zaman randevu alabildiğini dile getirdi.