Genel Seçimler öncesi taşeron işçilere vaat edilen “Kadro” sözünden vekil imamlar ile fahri Kur’an kursu hocalarının da faydalandırılması gerektiğini dile getiren Diyanet Sen Adana Şube Başkanı Veysel Akkoç, hocaların bu konuda Hükümetten beklentileri olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili Memur Sen İl Binası’nda vekil imamlar ve fahri Kur’an kursu hocalarının da katılımıyla basın açıklaması düzenleyen Diyanet Sen Adana Şube Başkanı Akkoç, çok düşük maaşla çalışan hocaların yaşadıkları mağduriyetlere dikkat çekti.
“Hocalarımız asgari ücretin çok altında maaş alıyor”
Vekil ve fahri hocaların asıl olanlarla aynı hizmeti verdiği halde asgari ücretin çok altında maaş aldığını ifade eden Akkoç, “Bununla birlikte sigorta primleri de çok eksik yatırılıyor. Hizmet aşkı ile görev yapan bu kardeşlerimiz, aldıkları maaşın nerede ise tamamını yol giderine veriyor. Kadro ümidi ile bir beklenti içinde olan vekil ve fahri hocalarımızın da geçindirmekle mükellef oldukları bir aileleri ve kaynaması gereken bir tenceresi olduğunu bilelim.” ifadelerini kullandı.
“Vekil ve fahri hocalar üvey evlat muamelesini hak etmiyor”
Vekil imamlar ve fahri hocalara, dış kapının mandalı gibi muamele edilmemesi gerektiğinin altını çizen Akkoç, “Onların üvey evlat olmadıklarını, onların dilenci olmadığını, onların donanımsız olmadığını biliyor ve anlatmaya çalışıyoruz. Vekil imamlar ve fahri Kur’an kursu hocalarımız düşman değiller, dışarıdan ithal edilmiş ihraç fazlası da değiller. Onlar kalpleri ile asliler gibi Kur’an için hizmet eden hocalarımız.” dedi.
Vekil imamlar için çıkartılan engellerin yersiz olduğunu savunan Akkoç, “Bu kardeşlerimiz için ‘yetersiz’ deniyor. Oysa kendileri Diyanet tarafından sınav yapılarak görevlendirilmişlerdir. Kadrolu hocalarımızdan hiçbir eksiği olmayan hatta aralarında hafızların da bulunduğu bu hocalarımızın sesini duyun artık.” diye seslendi.
“Verilen kadro sözünün tutulmasını istiyoruz”
Diyanet Sen’in öncülüğünde vekil imamlar ile fahri Kur’an kursu hocalarına kadro verilmesi yönünde bir çalışmalarının olduğunu ifade eden Akkoç, konuyla ilgili Başbakan ve Çalışma Bakanına kadar birçok yetkiliden kadro sözü alındığını, şimdi ise seçim öncesinde verilen sözlerin tutulma vakti olduğunu kaydetti. Türkiye’de 10 binden fazla imam ve Kur’an kursu hocasına ihtiyaç duyulmasına karşın yıllardır yeterli kadro alımı yapılmadığını belirten Akkoç, son kez bir kadro beklentilerinin olduğunu, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Hükümetin bu konuda atacakları olumlu adımları ümitle beklediklerini söyledi.
“Diyanet ve Müftülüklerin açtığı tüm sınavları kazanarak görev yapıyoruz”
Basın açıklamasının ardından sorunlarını dile getiren fahri Kur’an kursu hocalarından Hatice Altınbaş da yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. Diyanetin açtığı tüm sınavları kazanıp fahri olarak kurs hocası olduklarını ifade eden Altınbaş, DHBT ve KPSS’nin yanı sıra Müftülüklerin her sene 2 defa yaptığı tüm sınavları kazanarak görev yaptıklarını söyledi.
“Aslilerle aynı hizmeti yaparken aylık 600 TL maaş alıyoruz”
Yaklaşık 4 yıldır yeterli düzeyde Kur’an kursu hocası alımı yapılmadığını ifade eden Altınbaş, buna karşılık fahri olarak görev yapan hocaların aylık 600 TL gibi düşük bir maaşla hizmet verdiklerini belirtti. Kadrolularla aynı görevi yaptıkları halde farklı muamele gördüklerini dile getiren Altınbaş, maaş ve sosyal haklar konusunda adaletin sağlanabilmesi için kadro istediklerini söyledi.
“Aldığımız maaş yol paramıza yetmiyor”
Fahri hocaların sıkıntılarını aktaran Neslihan Aslan ise, kendisinin aldığı düşük maaşın ancak yol parasına yettiğini söyledi. Daha huzurlu bir şekilde hizmet edebilmek için kadro talepleri olduğunu belirten Aslan, bu konuda yetkililerden gereken adımları atmasını istedi.
Vekil imamlar adına söz alan Mehmet Çelik, fahri ve vekil hocaların her yıl defalarca sınavlara girmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Kendilerinin asıllar gibi din hizmetlerini verirken üvey evlat muamelesi gördüklerini ifade eden Çelik, kendilerine son bir kez kadro hakkı verilmek suretiyle sıkıntılarının giderilmesini talep etti.
İLKHA