2016’nın Ocak ayında asgari ücrete yapılması vaat edilen zam ile ilgili tartışmalar devam ederken, Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, böyle bir zammın mevcut şartlarda yapılmasının işvereni darboğaza sokacağını belirterek, işverenden alınan vergi ve SSK primlerinin minimize edilmesi gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na konuşan İbrahim Şahin, Türkiye’de asgari ücretin belirlenmesinde vergi ve SSK yükü çok ağır olduğunu kaydederek, mevcut şartlarda asgari ücretin yükseltilmesinin işvereni darboğaza sokacağını ve mevcut elemanların işten çıkarılmalarına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Asgari ücretlerin belirlenmesinde vergi ve SSK yükünün sadece işverenlerin sırtına yüklenmemesi gerektiğini belirterek, “Elbetteki asgari ücret alan insanlar için şu an belirli olan ücret ve yapılması planlanan ücret yeterli değil, aksine az olduğunu düşünüyoruz. Bugün bir evin mutfak masrafı ve diğer masraflarını düşündüğümüzde bu ücretin daha fazla olması gerektiğini görüyoruz. Ülkemizde asgari ücretler belirlenirken vergi ve SSK yükü oldukça ağır bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bin 300 TL olan asgari ücretim maliyeti şu anda bin 818 brüt ücreti olması gerekiyor ki bin 300 TL net gelir sağlanabilsin. Dolayısıyla işverene 1 kişinin maliyet 818 liralık bir maliyet çıkarıyor. Yani bir işçiyi asgari ücrete çalıştırdığınız zaman 850 liraya yakın bir parayı vergi ve SSK’ya ödemeniz gerekiyor.” dedi.
“önce vergi ve SSK’nın minimize edilmesi gerekir”
Mevcut şartlar altında asgari ücretin yükseltilmesinin işverene ciddi bir yük bindireceğinin altını çizen Şahin, “Bu şekilde olması halinde kayıp kaçağın önünü alamaz hale gelecektir. Şu anda böyle bir şeyin yapılması topluma yararlı olmaz. Biz elbette ki ücretin arttırılmasını isteriz ancak, vergi ve SSK’nın çok minimize edilmesi gerekir.” tespitinde bulundu.
Asgari ücretin yükseltilmesi için neler yapılmalı?
SSK’nın asgari brüt ücretinden yüzde 38,5 civarında bir pay aldığını aktaran Şahin, “Yine aynı şekilde vergi bazı konularda yüzde 12-13’lük bir vergiye tekabül ediyor. Dolayısıyla bir işverene 810-850 TL bir maliyet getirecekse, işveren bana göre bunun altından kalkamaz ve mevcut çalışan işçilerinin de işine son verebilir. Bu yüzden burada düşünülmesi gereken en önemli şey SSK yüküdür. Devletin bunu bayağı düşürmesi gerekiyor. Çünkü bunu devlet yapıyorsa, burada devletin bir fedakârlık yapması da gerekiyor. Bu yapıldığı takdirde biz adil bir çalışma yapıldı diyebiliriz. Bu yapılmadığı takdirde birçok işverenin mağdur olacağını ve işçilerin de işsiz kalacağını düşünüyoruz.” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)