Veterinerlerden besicilere aşırı soğuk uyarısı

Veterinerler, hayvan besicilerinin aşırı soğuklar nedeniyle dikkat etmeleri gereken hususlarla ilgili uyarılarda bulunuyor.

Batman'da veterinerler, havaların soğumasıyla beraber hayvan besicilerine aşırı soğuklar nedeniyle dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyarılarda bulunuyor.

Aşırı soğuklar nedeniyle hayvanlarda bazı hastalıklar oluşabileceğini söyleyen veteriner hekim Abdulkadir Ataç, besicilerin bu konuda dikkatli davranmaları gerektiğini belirtti.

Oğlak, kuzu ve buzağı gibi yavru hayvanların aşırı soğuklara dayanamadıklarını dile getiren Ataç, "Soğuk havalarda besicilere uyarımız, özellikle protein ve hammadde yönünden hayvanların iyi beslenmesi lazım. Tam vitaminini, proteinini alan hayvanda kolay kolay hastalıklar ortaya çıkmaz ama iyi beslenmeyen hayvanlarda hastalıklar ortaya çıkabilir. Mesela şap hastalığı pneumonia (zatürree) ve bronchopneumonia (akciğerlerin intihabı) gibi hastalıklar soğuk havalarda ortaya çıkıyor." dedi.

"Hayvanlara belli zamanlarda A, D ve E vitamini verilmeli"

Kış aylarında hayvanlar güneşi pek görmediği için bazı hastalıkların tetiklendiğine dikkat çeken Ataç, şunları söyledi:

"Hayvanların altları ıslak olmamalı, günlük temizlenmeli ve kurutulmalı, ayrıca pencere ve kapıların cereyan yapmaması lazım. Tabi, hayvanların havalandırılması lazım. Bunun yanında özellikle cereyana dikkat edilmesi lazım. Hayvanlara belli zamanlarda A, D ve E vitamini verilmeli, ayrıca vitamin yönünden zengin bazı katkı maddelerinin de yemlerine katılması gerekir. Özellikle kış aylarında hayvanlar güneş görmedikleri, kapalı yerde beslendikleri için bazı hastalıklar tetikleniyor. Örneğin; demir, bakır, fosfor gibi ihtiyacı olan hayvanlar yeri, toprağı, duvarı ve betonu yalıyor, hatta kendi gübresini yiyip idrarını içen hayvanlar bile oluyor."

"Besicilerimizin sağlıklı hayvan yetiştirmesini diliyoruz"

Bu hayvanları iyi beslemek, mineral ve vitamin yönünden zengin katkı maddeleriyle desteklemek gerektiğini anlatan Ataç, "Hayvanlar iyi beslenirse kışı rahatlıkla atlatır. Bu şekilde hem verimli olur hem sütünü fazla verir hem de zayıflamadan söz konusu hastalıklardan korunur. Bu bölgede kış çok soğuk geçmiyor, geçse dahi vitaminini, proteini, hammaddesini iyi alırsa bağışıklık kazanır ve hastalıklara karşı dirençli olur. Altlarının kuru olması gerekli, temiz gıda verilmeli, küflü ve bozuk gıdalar verilmemeli. Bu tip gıdalar da hastalıklara sebep olur. Besicilerimizin sağlıklı hayvan yetiştirmesini diliyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)










 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi