Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'de düzenlenen törende, bir dönem Türkiye siyasetinin aktif aktörlerinden olan iş adamı Cavit Çağlar'a dostluk nişanı takdim verdi.
Putin, Kremlin Sarayı'nda "Rusya Birlik Günü" nedeniyle düzenlenen törende, Çağlar'ın yanı sıra Rusya ile ilişkilerde dostluk ve iş birliğinin gelişmesine katkı sağlayan 6 ülkenin vatandaşına da dostluk nişanı takdim etti.
Çağlar, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Putin’in kararlı duruşları sayesinde iki ülke arasında yaşanan zorlukların aşıldığını, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin düzeltilmesiyle ilgili iki ülke liderinin kendisine duydukları güven için da teşekkür etti.
Çağlar, "Türkçede güzel bir deyim var, 'Her şeyin yenisi, dostun eskisi makbuldür.' Benim Rusya’daki eski dostlarım ülkelerimizin arasında doğan geçici zorlukları yenme yollarını bulma konusunda liderlerimize yardımcı oldular. Hem Kurtuluş Savaşı'nda hem de sonrasında fabrikaların kuruluşu ile Rusya’nın Türkiye’ye sağladığı yardımlar ve halklarımızın arasında bütün zorluklara rağmen süregelen dostlukta buna destek oldular."
Cavit Çağlar kimdir?
1944 Gümülcine/Yunanistan doğumlu olan Cavit Çağlar, 3 dönem Doğru Yol Partisinden milletvekili seçilmiş ve Devlet Bakanlığı yapmıştır. Süleyman Demirel aracılığıyla aktif siyasete girmiştir. Nergis Holding'in sahibidir. Ayrıca, RUYİAD (Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesidir.
Siyasete girdiği dönemlerde Cavit Çağlar’ın şirketlerinin bankalara olan borçları 100 milyar lirayı geçmişti. Lise mezunu Cavit Çağlar 20 Ekim 1991 seçimlerini takiben DYP iktidara geçince Hazine’den ve Ziraat Bankası’ndan sorumlu Devlet Bakanı oldu. Çağlar’ın Ziraat Bankası’na 399 milyar liralık borcunu 176 milyar liraya indirdiği iddialarının sonunda Adnan Kahveci “Kamu bankalarının Cavit Çağlar’a teslim edilmesi, ciğerin kediye emanetinin belgesidir.” demiştir.
Sahibi olduğu İnterbank’a 1998’de el kondu. Hakkında Egebank ve Etibank soruşturmaları kapsamında, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek yurtdışına çıkan ve bir daha Türkiye’ye dönmeyen Çağlar hakkında 2 Ocak 2001 ve 2 Nisan 2001 tarihinde iki gıyabi tutuklama kararı çıktı.
Bu karardan sonra İstanbul İnterpol Şube Müdürlüğü’nce “kırmızı bülten” çıkartıldı. Hakkındaki suçlamalar nedeniyle tüm dünyada kırmızı bültenle aranan Çağlar, 18 Nisan 2001’de eşi Nursel Çağlar’ı karşılamaya gittiği sırada New York‘taki John F. Kennedy havaalanı garajının parkında, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından tutuklandı. 28 Nisan 2001 tarihinde Türk Interpol görevlilerine teslim edilerek Türkiye’ye getirildi ve tutuklanarak cezaevine konuldu. 6 Şubat 2002 tarihinde tahliye edildi. Yargıtay‘ın iki kez bozduğu dava kapsamında 2004 yılında 3 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası ve 189 milyon 69 bin 962 lira para cezasına çarptırıldı.
16 Mart 1999’da Kenya'da yakalanan PKK lideri Abdullah Öcalan, Başbakan Bülent Ecevit döneminde Cavit Çağlar’ın uçağı ile Türkiye’ye getirildi.
İLKHA