Yahyalı’da bu yılın ilk hasadını gerçekleştiren elma yetiştiricileri, bu seneki elma hasadından ve elma fiyatlarından memnun olduklarını belirttiler.
İlçe Tarım Müdürlüğünden emekli olan ve şu an bahçe sorumluluğu işiyle uğraşan Bilal Bahçıvan, “İlçe Tarım Müdürlüğünde 25 yıl hizmet yaptım. Dolayısıyla orada çalıştığım yılların tecrübesi var, çoğu şeyi oradan öğrendim, bu yüzden tarımla ilgili kendimi avantajlı görüyorum. Bu arazi 10 dönüm 2/1, 4/2 sıralaması var. Scarlet Spur cinsi elma var, M111, bir kısmı da M106.” dedi.
“Yahyalı, elmanın ocağı”
Kayseri’de elma yetiştiriciliği yapan ilçeler hakkında bilgi veren Bahçıvan, “Kayseri’de elma yetiştiriciliği genelde Yahyalı'da var, Yahyalı elmanın ocağı. Türkiye’nin belli oranda elma ihtiyacını Ereğli’den sonra burası karşılıyor. Genelde ihraç ediliyor bu dönemde. Çoğu klasik ağaçlar bitti kesildi, böyle bodur bahçelere döndü, bu sistemli yapılıyor. Yahyalı’nın rakımının yüksek olması, Erciyes’in eteklerindeki havasından, suyundan dolayı, tadı, aroması çok güzel. Yahyalı elması, Türkiye’de ve yurt dışında tercih edilen bir elma.” ifadelerine yer verdi.
Toplanan elmaların nerede muhafaza edildiği ve nerelere ihraç edildiği hakkında bilgi veren Bahçıvan, “Bura da tüccarlar var, onlar ihraç ediyorlar. Burada topladığımız ürünü biz tüccara satıyoruz. Tüccar ürünü soğuk hava deposuna götürüyor, orada işlem yapılıyor, elmayı seçip ayırıyorlar. Elmaların iyileri seçilip, yıkanıyor ve temiz kasalara konuyor. Bir kısmını iç pazara, bir kısmını da ihracata veriyorlar. Şuan da elmalar yurt dışına daha çok gidiyor, İran, Rusya gibi ülkelere.” diye belirtti.
Geçen yıl ile bu sene elde edilmesi beklenen rekolte hakkında bilgi veren Bahçıvan, “Geçen yıl bizim bahçemizde elma olmadı, hastalık oldu, kara leke hastalığı var, o yüzden biraz da soğuk vurdu, beklediğimiz rekolteyi alamadık. Ama bu sene şükür iyi. Bu arazi 10 dönüm ama 7 dönümü dikili. Biz şimdi buradan kırk, kırk beş ton elma bekliyoruz.” diye konuştu.
“Elma fiyatlarından memnunuz”
Elma fiyatları ile ilgili bilgi veren Bahçıvan, “Şuan elma fiyatlarından memnunuz. Soğuk hava deposuna kira vermeden, kasa parası vermeden tüccar ile anlaşıp kilosunu 2,40 TL sattık.” diyen Bahçıvan, bahçeden satılan ürünün, pazar ve marketlere ulaştığında aradaki fiyat farkına dikkat çekerek şunları aktardı, “Marketlerde 8 TL’ye kadar elma gördüm ben. İşte ikinci bir el olan aracılar da yükseltiyor fiyatları. Şu anda elmayı bizden alanlar 2,40 TL’ye aldılar, işte bunun soğuk hava deposu var, kasa kirası var, işçi masrafları var, dolayısıyla 4,5, 5 TL’ye kadar çıkıyor." dedi.
Bahçıvan, son olarak şunları söyledi, “Elmacılık çocuk gibi bakım istiyor. İlacının, gübresinin, budamasının iyi yapılması gerekiyor. Ben üç sefer budama kursuna gittim, üç dönem, uygulamalı olarak da gittim ama hala benim çok eksiklerim var. Budamanın elmanın ömrü için çok önemi var, verim için çok önemi var, bu yüzden sertifikalı budamacılara budatsınlar.”