Şanlıurfa'ya yakşalık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Keremli (Ağveran) ve Mağarıcık kırsal mahallesinde yaşanan sulama sorunu çiftçileri mağdur ediyor.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaklaşık 5 yıl önce yapılan sulama kanalının, 80 bin dönümlük tarlalarını sulamaya yetmediğini ve bu yüzden ürünlerinin kuruduğunu ileri süren çiftçiler, tepkilerini göstermek amacıyla sulama kanalınının suyunu kapattı.
Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmek isteyen çiftçiler, sorunlarının çözülmemesi halinde suyun tamamen kesilmesini talep etti.
Her yıl ürün başına dönüm başına 415 lira para ödediklerini belirten çiftçiler, mağdur olduklarını ve gelen icra kararları ile sarsıldıklarını ifade ettiler.
Sulama kanalındaki suyun yetersiz olmasından dolayı bazı durumu iyi olan çiftçilerin kurdukları su motorları ile tarlalarına su ulaştırdıklarını belirten çiftçiler, bunun ise kendilerine ek masraf olduğunu savundular.
Sulama kanalı elemanları ve jandarma ekipleri bölgeye gelerek çiftçilerden eylemlerini sonlandırmalarını istedi.
Bölgeye gelerek çiftçilerle ve sulama kanalı elemanları ile görüşen HÜDA PAR Haliliye İlçe Başkanı Ali Durmaz, çiftçilerin mağdur edildiğini belirterek mağduriyetlerin giderilmesini istedi.
Mağdur olan çiftçiler sorunları ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
"Su sıkıntısı yüzünden ürünlerimiz kurudu"
Sulama sorunlarının yaklaşık 5 yıldır devam ettiğini belirten Çiftçi Muhammed Ali Baytar, "Mağaracık bölgesine yapılan proje yanlıştır. Bir hidrat, 200-300 dönüme muhataptır. Komşularımızla sorunlar yaşıyoruz. Su sıkıntısı çekiyoruz. Suyun derecesi 70-80 derece olması gerekirken buraya 30 derece geliyor. Su sıkıntısı yüzünden ürünlerimiz kurudu. Bizden 415 lira mısır parası alıyorlar. Mardin kanalının güneyinde Harran bölgesinde 90 liraya su satıyorlar. Bizden dönüm başına mısırdan 415 lira, buğdaydan 150-160 lira ve pamuktan ise 415 lira alıyorlar. Bölge halkı olarak çok mağduruz. Yapılan bu kanaldan su istiyoruz. Su bizim bölgemize gelmiyor. 80 bin dönümlük Mağaracık bölgesine yapılan projenin tamamı 163 bin dönümdür. 163 bin dönümün 80 bini Mağaracık bölgesine aittir. Bu bölgeye 5'er gün olmak üzere rotasyon yapıyorlar. Bölgeye rotasyon yapıldığı halde su gelmiyor. Şirket elemanlarının bilgisi dahilinde su gelmiyor." ifadelerini kullandı.
"Kanalın bu bölgeye yetmeyeceğini defalarca yetkililere bildirdik"
Yıllardır su sorunlarına çözüm bulamadıklarını ifade eden Çitfçi Hasan Cöncü, "Kanalın yapıldığı günden bugüne kadar sorun yaşıyoruz. Hangi kapıya gittiysek soruna çözüm bulacak ne muhatap bulduk ne de muhatap bulacağımıza inanıyoruz. Sorunumuz sürekli devam ediyor. Kanalın bu bölgeye yetmeyeceğini defalarca yetkililere bildirdik. Yetkililer, P1'den sonra P2 projesine eklenme yapıldığını ve proje eklenmesinin siyasi baskıyla yapıldığını söylediler. P2, siyasi baskıların yaptırılması sonucu mağduruz. Ekiyoruz, ürünler kuruyor. Su borcu geliyor. Haciz gelmiş ama haberimiz yok. Yetkililer bize 'gidin mahkeme açın' diyor. Hidrat; suyun akıtıldığı depodur. Depoda hidrat yok. Depoda hidratın olmadığını defalarca yetkililere söyledim. Bana, sulama sahasının içerisinde olduğum gerekçesiyle borç geldiğini söylüyorlar. Böyle bir adaletsizlik olur mu? Böyle bir çifte standartlık olur mu?" şeklinde konuştu.
"Su borcu yüzünden icralık olduk"
Sulama kanalının hizmete başlamasından beri su sıkıntısı çektiklerine değinen Çiftçi Halil Özcan, "Yaklaşık 5 sene önce kanalımıza su geldi. 80 bin dönüm arazi, sulama alanı içerisine girdi. Kanal, hizmete girdiğinden beri su sıkıntısı çekiyoruz. Kanaldan yeterince su alamıyoruz. Su borcu yüzünden icralık olduk." diye konuştu.
"80 bin dönümün susuz olduğundan bahsediliyor"
Sulama kanalını kapatarak eylem yapan çiftçilerle görüşen HÜDA PAR Haliliye İlçe Başkanı Ali Durmaz ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "HÜDA PAR Haliliye Teşkilatı olarak Mağaracık bölgesinde yaşanan susuzluk nedeniyle buraya geldik. Maalesef, sorunu yerinde dinledik. Sorun gerçekten de çok üzücü. 80 bin dönümün susuz olduğundan bahsediliyor. Buradaki kardeşlerimizin sorununu dinledik. Yetkililerin bir an önce bu soruna el atması gerekiyor. DSİ, Valilik ve diğer kurumlar; üzerine düşen görevi yapıp su yetişmeyen tarlalara su vermeleri gerekiyor." dedi.
"HÜDA PAR olarak bu soruna eğileceğiz ve yetkililerle görüşeceğiz"
Yetkililere seslenerek halkın sorunlarının giderilmesini isteyen Durmaz, "Devletin ve DSİ'nin görevi; halktan para almak, yüklü faturalar çıkarmak değildir. Buradaki insanların mağduriyetlerinin giderilmesi ve tarlalarına su yetiştirilmesi gerekiyor. Buraya kanal çekmek, sorumluluğu bitirmiyor. Su verildikten sonra da insanların tarlalarına su götürmek mecburiyetleri vardır. Buradaki çiftçi kardeşlerimiz bir mahsüle dönüm başına yılda 415 lira ödeme yapıyorlar; fakat verdikleri paranın karşılığını alamıyorlar. Yetkililere soruyorum! Çiftçi kardeşlerimize sahip çıkmazsak çiftçilik bittiği zaman 'biz çiftçilerimize destek oluyoruz, yardımcı oluyoruz' dediğiniz zaman çelişki olmaz mı? Mağaracık bölgesinde 80-90 binlik dönümü olan çiftçi kardeşlerimizin bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor. Bizde HÜDA PAR olarak bu soruna eğileceğiz ve yetkililerle görüşeceğiz. bu sorunun çözümü noktasında üzerimize düşeni yapacağız." ifadelerini kullandı.