20 yıl önce diktiği fıstık ağaçlarının bir türlü gelişmemesi nedeni ile fıstık ağaçlarından verim alamayan 70 yaşındaki Hasan Kılıç, alo fıstık birimi hattını arayarak yardım talebinde bulundu. Gelen talep üzerine alo fıstık hattı birimi yetkilileri, Kılıç'a ait fıstık bahçesine giderek incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerde, fıstık bahçesindeki ağaçların birçoğunun yetersiz gübreleme, yanlış budama ve toprak analizi yapılmadığından dolayı gelişmediği ve birçok zararlı böceğe maruz kaldığı ortaya çıktı.
Hasan amcanın yaptığı birçok yanlış uygulamadan dolayı 20 yıl önce diktiği fıstık ağaçlarının, gelişmediğini belirten Tarım ve Orman Müdürlüğü Fıstıkçılık Birimi mühendislerinden Süleyman Tok, "Hasan amca 2-3 gün önce alo fıstık hattı birimimize gelerek bizleri ziyaret etti. Fıstık bahçesinde bazı sıkıntılar yaşadığını ve bir türlü verim alamadığını söyledi. Bazı ağaçlarının kuruduğunu, zayıf olduğunu anlattı. Bizler de gerekli işlemleri yaptıktan sonra fıstık bahçesinde meydana gelen sıkıntıları bizzat yerinde tespit etmek için fıstık bahçesine geldik. Görüldüğü gibi Hasan amcanın birçok yanlış uygulaması var. Bunlardan biri budamada yapılan yanlışlık. Ayrıca, toprak analizini de hiç yapmamış." dedi.
"Yanlış budama ve yetersiz gübrelemenin yanında iyi bakım yapılamamış"
Ağaçları 10 yaşın üzerinde olmasına rağmen 3-4 yaşındaki ağaçların seviyesine gelemediğini söyleyen Tok, "Demek oluyor ki toprağı çok zayıf ve iyi bakım yapılamamış. Yanlış yapılan budama yüzünden ağaçlar aynı kavak ağacı gibi uzamış. Hâlbuki bizim isteğimiz bu fıstık ağaçlarının en fazla 40-50 santimetre boydan dallandırılması ve şemsiye şekli verilmesi. Ama şekil budaması çok yanlış yapılıp dallandırıldığı için gövdeleri güneşten etkilenmiş ve kurumaya yüz tutmuş, gölge olmadığı için güneş ışınlarının toprağa vurması sonucu topraktaki nem uçup gitmiş ve susuz kalan ağaçlar yeteri kadar besin alamadığı için zayıf kalmış." ifadelerini kullandı
"Dip kurduna karşı yapılacak ilaçlamalar ve alınacak önlemler"
Hasan amcaya budamanın nasıl yapılacağı ile ilgili açıklamanın yanında yapması gerekenler ile ilgili bilgilendirmede bulunduklarını dile getiren Tok, "Bundan sonra kuru dalları keserken tırnak bırakılmaması, dipten kesilmesi, hastalık ve zararlarıyla ilgili bazı önerilerde bulunduk. Hasan amca bizlere ağaçlarda dip kurdunun olduğunu söyledi. Dip kurduna karşı yapılacak ilaçlamalar ve alınacak önlemleri kendisine anlattık. Ayrıyeten ağaçların daha güçlü tutunabilmesi için gübreleme konusunda kendisine bilgi verdik. İnşallah bundan sonra daha iyi bir bakım yapacaktır. Biliyorsunuz ki kış sezonu bitkiler için ölü sezondur. Özellikle fıstık ağaçları, kışın herhangi bir sorunları olmadığı için müracaatlar az olmaktadır. Ama ortalama günde 3-4 vatandaş bizlere gelerek müracaatlarda bulunmaktadırlar. Vatandaşlarımıza ya yerinde bilgi vererek veya bizzat bahçelerine giderek kendilerine bilgi verilmektedir. Şu ana kadar 550'nin üzerinde Fıstık üreticisi bizlere başvuruda bulundu ve bunların birçoğunun sorununu gidermeye çalıştık." şeklinde konuştu.
"Ne kadar masraf yapsam ağaçlarım gelişmiyor"
"Fıstık bahçesini gübreledim, 200 TL'ye ilaç satın alıp ağaçları ilaçladım ama bir fayda sağlamadı." diyen Kılıç da şunları kaydetti:
"Bu yıl da suni gübre alıp ağaçları gübreledim ama ağaçlar kökten kuruyorlar. Ne kadar masraf yapsam boşunadır. Toprağı kaliteli değil, ben çok masraf yaptım. Bir türlü sonuç alamayınca bende çareyi Tarım ve Orman Müdürlüğüne giderek onlardan yardım istedim. Dedim ki ne kadar masraf yapsam ağaçlarım gelişmiyor. Bu yıl 20 kilogram fıstık ürün alabildim. Oda yarısı çürüktü ve masrafını bile çıkarmadı."
İLKHA