Yapıcıoğlu: Kapitalizme alternatif ekonomik sistemin çıkması gerekiyor

​HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, kapitalist ekonomik sistemin sonunun geldiğini ancak iktisatçı, fakih, siyasetçi ve idarecilerin bir araya gelerek İslam iktisadını pratiğe dökmek için büyük bir çalışma yapmaları gerektiğini söyledi

Avrupa İslami Finans ve Ekonomi Akademisi'nin "İslami Finansta Menkul Değer" sloganıyla düzenlediği "2'inci İslami Mali Pazarlar Kongresi" panel oturumlarıyla gerçekleştirildi.

Panelin ardından HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Karadaği ile EAIFE Başkanı Eşref Dowaba, İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

İslam iktisadı ile ilgili bu tür çalışmalar son dönemde arttığını belirten HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Yapıcıoğlu, bu tür çalışmaların hayırlara vesile olmasını temenni etti, panelde emeği geçenlere teşekkür etti.

İslam peygamberi Hazreti Muhammed'in "âlemlere rahmet" olarak gönderildiğini hatırlatan Yapıcıoğlu, İslam'ın rahmet ve fıtrat dini olduğunu vurguladı.

Bütün dünyanın iktisadi anlamda kapitalizmin pençesi altında inlediğini söyleyen Yapıcıoğlu, kapitalizmin, bugün bütün dünyayı sömürdüğünü ifade etti.

Yapıcıoğlu: Alternatif ortaya çıktığında kapitalizm de yıkılacaktır

Küresel sermayenin, adeta her tarafa bir hortum bağladığını ve  bütün dünyanın iliğini emdiğini söyleyen Yapıcıoğlu, "Tıpkı sosyalist veya komünist ekonomi sistemleri gibi kapitalizmin de sonu gelmiş ama onun için bir alternatifin çıkması gerekiyor. Alternatif ortaya çıktığında kapitalizm de yıkılacaktır. Bunun yıkılabilmesi, bütün insanlığı sömüren bu sistemin yıkılıp yerine adaletin gelebilmesi için mutlaka İslam iktisatçılarının, Müslümanların iyi çalışması gerekir,  dersini iyi çalışması lazım. Bir taraftan iktisatçılar, bir taraftan siyasetçiler, bir taraftan idareciler, bir taraftan hukukçular, bir taraftan belki islam fıkıhçıları bir araya gelip bu alternatif sistemi nasıl oluşturacaklar, daha doğrusu İslam iktisadı nasıl pratiğe dökecekler, bunu somut örnekleriyle ortaya koymaları lazım." dedi.

"İslam iktisadını anlayıp hayata geçirmemiz lazım"

Düzenlenen panelin, bu çalışma için bir adım olmasını ümit ettiğini belirten Yapıcıoğlu, "İnşallah biz bunu başarabilirsek, kendimizi bu boyunduruktan, bu pençenin altından kurtarabilirsek biz sadece İslam ümmetini değil bu sömürü düzeninden şikayetçi olan bütün mazlumları, bütün mustazafları da bu cendereden çıkarabileceğiz diye düşünüyorum. İnşallah, o günler çok uzakta değildir. Ama bizim önce kendimize gelmemiz lazım. Kendi iktisadi nizamımızı iyice öğrenip, yani sadece içinden faiz çıkarılmış yerine zekat monte edilmiş, faizsiz-zekatlı kapitalizm değil. Gerçekten İslam iktisadını anlayıp hayata geçirmemiz lazım." diye konuştu.

Karadaği: Kalkındırmayı ve işsizliği kaldıracak bir piyasamız olmalı

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadaği de İslam aleminin çok güzel gelişmeler kaydettiğini vurguladı.

Karadaği, "İslami para ve mali piyasalar anlamında güzel gelişmeler kaydediyoruz. Bu adımlarımız henüz bir başlangıç. Bu alanda çalışırken projelerimiz, piyasalarımız ve kaynaklarımızı iyi ölçmeli ve dikkatli gözden geçirmeliyiz ki bu alandaki çalışmalarımız İslami olsun ve fayda sağlasın. Kalkındırmayı ve işsizliği kaldıracak bir piyasamız olmalı. Bundan dolayı vakıayı iyi işlemeliyiz. İslami vakıamızı ve batı vakıasını mali piyasalarıyla işlemeliyiz." diye konuştu.

"Kapitalist düzenden kurtulmanın yolu borçlandırma düzeninden kurtulmaktır"

Batının gelişmiş bir piyasasının olduğunu ifade eden Karadaği, "Fakat Batı'daki piyasalar dindar piyasalar değil. Ne konuda faydalanabiliriz ve ne şekilde ilerleyebiliriz? Bize ve ekonomimize has özellikler neler? Çünkü İslam ekonomisi olarak ekonomimiz aynî ve hukukî ekonomidir. Borç üzere kurulmuş bir ekonomimiz yok. Batı'nın ekonomisi borçlandırmak üzere kurulmuş. Zaten ana mesele de bu. Biz nasıl olur da kendi sunumlarımızı bu esas farklılığımızla geliştirebiliriz. Yoksa hep onlara bedel olan şeylerle uğraşacak bu kapitalist düzenin bir parçası olmaktan kurtulamayacağız. Kapitalist düzenden kurtulmanın yolu borçlandırma düzeninden aynî, hukukî ve mülkiyeti kalkındıran düzene geçmektir. Ve bizler kapitalist düzenin ana sorunu olan paranın sadece bazılarının arasında dönüp dolaşan bir şey olmasından kurtulmalıyız. Ferdi olandan geniş dairede olan toplum için olanına geçmeliyiz.

Dowaba: Müslümanlar malı ellerinde tutmada daha evladır.

Avrupa İslami Finans ve Ekonomi Akademisi (EAIFE) Başkanı Eşref Dowaba da İstanbul'un, İslam Ekonomisinin başkenti olmasını arzuladıklarını vurguladı.

Dowaba, "Bu konferansla İslami mali piyasalar üzerinde durmayı istedik. İslam ümmetinin ihtiyacını karşılayacak vakıayı değerlendirme ve ilerletme maksadıyla buluştuk. Biz şunu demek istiyoruz: Şuan parayı elinde tutan dünyayı o yönetiyor. Müslümanlar malı ellerinde tutmada daha evladır. Müslümanlar bu malla dünyayı kontrolü altına alarak hareket ettirmeli." şeklinde konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

"İnsanlık ittifakı" İstanbul'da buluştu
Yılbaşı kutlaması dini açıdan bir felakettir
Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler
HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten siyonizm ile topyekûn mücadele etme çağrısı
Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı