Bizim AVM Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Tasan, her şeye zam gelirken biz esnaflar yapa bildikçe gıdaya zam uygulamamaya çalıştık, zamların asıl kaynağı perakendeciler değil üretim yapan fabrikalardır. ”dedi.
Konuyla ilgili İLKHA mikrofonuna konuşan Tasan, hükümetin 406 üründe indirime gitmesinin gerekli bir çalışma olduğunu ifade ederken Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve verginin bu ürünler arasında yer almamasının üzücü olduğunu belirtti.
“406 üründe indirime gitmek için esnaf değil fabrikalar fiyatı indirmesi lazım”
Fiyat artışının perakendecilerle hiçbir ilgisi olmadığını ifade eden Tasan, “Amerika’nın yapmış olduğu yaptırımla doların ve Euro’nun bunun dışında akaryakıtın yükselmesiyle fiyatlar bizim elimizde olmadan bazı ürünlerde fiyat değişikliği oldu. Bu fiyat artışı bizim perakendeci esnaflarla alakalı bir durum değil, toptan kanalı, fabrikalarıyla alakalı oluşan sıkıntılardan dolayı bazı fiyatlar yükseldi. Bu fiyatların yükselişini de bu şekilde bertaraf ettik. Elimizdeki eski ürünlerimiz vardı daha önceden zam öncesi almış olduğumuz ürünlerimizi halkımızda eski fiyattan satarak bu geçici krizin halkımızın üzerinde çok büyük etkiler yaratmaması konusunda bizde elimizden gelen bütün gayretleri sarf ediyoruz. Hükümetin en son almış olduğu 406 üründe indirime ile alakalı karar çok yerinde bir karar oldu. Yalnız bu kararın çarşıya pazara yansıya bilmesi için ilk başta bunların fabrika ve toptan kanallarından bunların indiriminin alınması lazım, bu iş sadece çarşıdan pazardan beklenilirse istenilen verim elde edilemez, fabrikalar zaten bu ürünlerde yüzde 10, yüzde 20 gibi bir indirime gidilirse, bu ister istemez çarşıya pazara yayılacaktır. Piyasadan almış olduğumuz duyumlara göre hükümet temel gıda üzerinden almış olduğu kararlardan, biz dışardan aldığımız duyumlar, büyük firmalar kendi ellerinde atıştırmalık gibi temel gıdaya yansımayan ürünlerde indirim yapmaya çalışıyorlar. Bunun da bir şekilde önüne geçilmesi lazım. Alınan karar biz esnaflar için çok değerlidir. Bunun özellikle takip edilmesi lazım ve takip edilen yönü ise fabrikalardan bu indirimlerin gerçekleşmesi lazım. Fabrikalardan bu indirimler gerçekleştirilmese çarşıya pazara yansımaz. ”diye konuştu.
“Zam yapmak bizim perakendecilerin işine gelmez”
Tasan, “Dolar ve Euro’nun kaynamasından bu yana ürünlerimize çok büyük zamlar yapmadık. Özellikle zam yapmak bizim perakendecilerin işine gelmez. Biz zam yaptığımız zaman bizim cirolarımız düşer, cirolarımız düştüğü zaman maliyetlerimiz artar, maliyetler arttığı zaman ise ister istemez beş bin liralık ciro giderimiz oluyor. Aldığımız gıda ve malzeme, bize zamlı geldiği zaman tam olarak ekleme değil ama halkı sıkmadan üzerinde ufak oynamalar yapıyoruz. Bu da bize pek bir kazanç sağlamıyor. Sadece halkımızın durumunu düşündüğümüz için böyle bir yolla halen hizmet veriyoruz. Esnaf olarak zamlarla mücadele etmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiğince özellikle halkımıza ucuz ürünler, ürünlere zam koymadan haklımıza satmaya ve hizmet etmeye çalışıyoruz. ”ifadelerini kullandı.
“406 kalemde Elektrik, akaryakıt, doğalgaz ve vergi indirimini görmek isterdik”
Hükümet tarafından 406 üründe indirime gideceklerini hatırlatan Tasan, konuşmasını şöyle dürdürdü:
“Bu saydıkları üründe bizlerde elektrik, akaryakıt ve doğalgazı görmek isterdik. Vergide indirim yapılabilirdi. Özellikle hükümetimiz eğer isterlerse bu sıkıntılı süreci vergi indirimi ile bir nebzede olsa bu sıkıntıyı azamiye indirebilir. Bizim giderlerimiz konusunda hükümet ne kadar giderlerimizi düşürürse elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve vergiyi ne kadar düşürürse bizde fiyatları ona paralel olarak düşürürüz. Bizim maliyetimiz düştükçe özellikle bizde rahat hareket ediyoruz. Ürünlerimizi daha rahat pazarlayabiliyoruz ve maliyetler düştükçe bizde var olan maliyetleri düşürüyoruz. Maliyetler yükseldikçe ister istemez fiyatlarda piyasada yükselir. Bizler perakende sektörü olarak halkımıza şunu söylüyoruz. Özellikle fiyatlarda değişiklikler var ama çok iyi bilinesi gerekir ki bu fiyatlar ile gerçekten biz oynamıyoruz. Fiyatla oynamak en çok bizim işimize gelmez. Fiyatların yükselmesi ile bizim cirolarımız düşüyor. Ciroların düşmesi ile bizim de maliyetlerimizde artıyor ve bizim de işimize gelmez zam yapmak. Zam konusunda zammı biz yapmıyoruz. Özellikle bazı ham maddelere gelen zamlardan dolayı toptancı kesimi fabrikalardan yapılan zamlardan ötürü elimizde olmadan bazı ürünleri ufak tefek yükseltmek zorunda kalıyoruz.”
İLKHA