MERSİN - Yaklaşık 30 yıldır Mersin'e taşındıkları dile getiren ve bu 30 yıl boyunca çok çile çektiğini söyleyen Dindar Mutlu, Toroslar ilçesinde tek gözlü bir odada yaşam mücadelesi veriyor.
Erken yaşta evlendirildiğini dile getiren Dindar Mutlu, "Ailem beni genç yaşta ve yaşı benden çok büyük olan kocam ile evlendirdi. Kocamdan 10 çocuğumuz oldu. 5'i çeşitli hastalık ve trafik kazarlından hayatlarını kaybetti. Yaklaşık 6 yıl öncede benim kocam trafik kazasından hayatını kaybetti. Ben genç yaşta evlendiğim için çocuklarım daha çocuklar. Kocam hayatını kaybettiği sırada yaşı 70'in üzerinde idi. Çocuklarım ve kocamın ölümü beni çok etkiledi. Erken yaşta yaşlanmama sebep oldu" dedi.
Elektriksiz ve Susuz Yerde Yaşıyoruz
Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü, "Kocam 1992 de bizi buraya getirdi. Burası önceden portakal bahçesiydi. Kocam burada bekçilik yapıyordu. Fakat sosyal güvencesi olmadığı için herhangi bir emekliliği de yok. Buraya taşındığımızdan beridir ne elektriği var nede su... 20 yıldır kuyudan su taşıyorum. İçme suyumuzu, yemek suyumuzu ve diğer ihtiyaçlarımızı bu sudan karşılıyoruz. Elektriğimiz de olmadı. Yıllarca elektriksiz kaldık. Ve hayla da elektriksiz. Elektrik olmadığı için elbiseleri elle yıkamak zorunda kalıyorum. Çocuklarım küçük olduğu için çok elbise çıkıyor. Bende yaşlılığımdan dolayı artık yetiştiremiyorum."
Ev Demeye Bin Şahit Lazım
Bulunduğu çevrede yeni yeni binalar yapıldığını ve hepsinin de lüks olduğunu dile getiren Mutlu, "Halimden şikâyetçi değilim, fakat kaldığım bu ev bunların yanında çöplük gibi kalıyor. Bir göz odamız var. Mutfağımız yok. Şuan var olan eşyaları yer olmadığı için hep üst üste yığmışım, bundan dolayı da eşyalar nem kokuyor. Tuvalet ve banyomuz dışarıda. Elektriğimiz olmadığı için akşamları çok zorluk yaşıyoruz. Kışın soğuk günlerinde özellikle çok sıkıntı çekiyoruz. Evin damı çinkolu olduğu için yağmur yağdığı zaman sular direk içeriye akıyor. Yerler toprak olduğu için evin içi çamur oluyor. Evin her tarafı açık olduğundan ısıtamıyoruz. Çocuklarım bundan dolayı hasta oluyorlar" diye konuştu.
Gelen Yardımları Muhafaza Edemiyorum
Elektriği olmadığı için gelen yardımları muhafaza edemediklerini söyleyen Mutlu, "Dolaba girecek eşyalar dolap olmadığı çürüyor ve boşa gidiyor. Diğer yardımlar ise bulgur, pirinç vb. yardımlar ise yerimiz nemli olduğu için küfleniyor, kurt doluyor. Bu durumlardan dolayı çocuklarımın psikolojisi bozulmuş durumda. Bir tane kızım bu durumumuzu bir türlü kabullenmediği için bu evden olmadığını söylüyor, buda beni çok yaralıyor" dedi.
Bize Ev Yapılmasını İstiyoruz
Kocasının kazada hayatını kaybettiği zaman sigortanın kendilerine bir miktar para verdiğini ve o parayla bir arsa aldığını dile getiren Mutlu, ancak arsanın üzerine bir ev yapacak durumlarının olmadığını söyledi. Mutlu, "Yardımsever Müslümanlardan arsamıza ev yapmamız için yardım etsinler. Başka bir şey istemiyorum. Eğer bu günlerde bir ev bulduk bulduk yoksa şuan ki arsayı alan müteahhit bizi bu barakadan çıkartacak. Allah rızası için bize yardım edilmesini istiyorum" dedi.
Gelin Bu Aileyi Kurtaralım
Mutlu ailesine yardım eden hayırsever Davut Akan ise "Bu aileye yardım etmek zenginler için bir fırsattır. Zekâtlarını nereye vereceklerini şaşıran zenginleri bu hayrı yapmaya davet ediyorum. Oturabilecekleri bir ev dahi olmayan bu aileyi bu kış dışarıdan kurtaralım. Burada devlet yetkililerine sesleniyorum, sizler bu aileyi bunca yıl hiç mi görmediniz? Durumu bu aileden kat kat iyi olan ailelere ev yaptınız. Bu aileye de bir yardım eli uzatın" dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)