Umut Kervanı Muş Temsilcisi Bülent Balkaya, Ramazan ayı faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Hayırseverlere, yapacakları yardımları Umut Kervan’ı aracılığıyla koordineli bir şekilde yapma çağrısında bulunan Balkaya, yardımların gelişi güzel bir şekilde yapılmaması gerektiğini söyledi.
Umut Kervanı’nın 2013 yılında kurulup vakıflaşma sürecini hızlı bir şekilde tanımladığını ve Muş olarak kendileriyle yapmış oldukları protokol gereği yardım faaliyetlerini Umut Kervanı adına yaptıklarını söyleyen Balkaya, yardım çalışmalarının belli dönemlerle sınırlı olmadığını söyledi.
Balkaya, "Yardım faaliyetlerimiz sadece bir döneme has değildir. Bizim faaliyetlerimiz yılın 12 ayı devam etmektedir. Biz ayni, nakdi ve beyaz eşya gibi çeşitli yardım kalemleri yapıyoruz. Şu anda Muş’ta düzenli olarak yaklaşık 80 aileye yardım yapmaktayız. Bunun haricinde tespit etmiş olduğumuz yaklaşık 700 aileye belli periyotlarla yardım yapmaya gayret ediyoruz." dedi.
"Hayırseverler Umut Kervanı aracılığıyla tek elden yardımlarını yapsınlar"
Ramazan ayında koordinesiz yardım faaliyetleri olunca çeşitli sıkıntıların yaşandığına değinen Balkaya, "Tabi Ramazan ayında insanlar biraz daha fazla yardım yapmak telaşına düşüyorlar. Biz inşallah bu Ramazan ayında geçmiş yıllarda olduğu gibi yaklaşık 200 aileye yardım ulaştırmayı hedefliyoruz. Ramazan ayında bazen sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Bu ayda herkes yardım yapmaya gayret ettiği için bir eve ihtiyaçtan fazla yardımlar yapılıyor. Böyle olunca 10 tane yağ alan vatandaş ihtiyaç fazlasını cüzi bir miktarla nakit paraya çevirebiliyor. Bu tarz sıkıntılar yaşıyoruz. Biz istiyoruz ki hayırseverler Umut Kervanı aracılığıyla tek elden yardımlarını yapsınlar. Bizim yardımlarımız sadece Ramazan ayı ile kısıtlı olmadığı için sonraki aylarda da mağdur ailelere yardım edebiliriz. Bizim aracılığımızla yardım faaliyetlerini yürütürler. Böylece daha derli toplu olur ve bu yardımlar yılın 12 ayına bölünmüş olur." şeklinde konuştu.
"Ailenin durumunu yerinde tespit ettikten sonra yardım komisyonumuz bir neticeye varıyor"
Tespit ettikleri mağdur aileyi yerinde tespit ederek yardım etmeye başladıklarını ifade eden Balkaya, "Muş ilinde gıda bankacılığı alanında faaliyet yürüten pek kuruluş yoktur. Bu nedenle Umut Kervanı Muş olarak kurulduğumuz günden beri yardım faaliyetlerimizi büyük bir titizlikle devam ettiriyoruz. Özellikle bu bölgede gerçekten çok muhtaç aileye vardır. Geçimini temin edemeyen, dul kalan, yetim kalan, mağdur olan birçok aile ile karşılaşıyoruz. Bundan dolayı bize çok sayıda başvuru yapılıyor. Ramazan ayında bu müracaatlar daha çoğalıyor. Bunları tespit etme adına kendi komisyonlarımız var. Yardım komisyonumuz ailenin evini ziyaret ediyor. Komşularına soruyoruz, mahalle bakkalına ve çevresine soruyoruz. Ailenin durumunu yerinde tespit ettikten sonra yardım komisyonumuz bir neticeye varıyor. Bu aileye düzenli veya belli periyotlarla yardım yapma kararı alıyoruz." diye belirtti.
Sadaka, fıtır sadakası, zekat ve diğer yardımların gelişi güzel bir şekilde dağıtılmaması gerektiğini söyleyen Balkaya, "Sadaka, fıtır sadakası ve zekatı vatandaşlarımız Ramazan ayında büyük bir özveriyle veriyorlar. Fakat gelişigüzel yapılan yardım çalışmaları bazen yerine ulaşmayabilir. Örneğin vatandaş bir kamyona zekatını yükleyip belli bir mahallede dağıtıyor. Orada ihtiyacı olup olmayan herkese yardımda bulunuyor. Allah kabul etsin ama orada zengin insan da fakir insan da bu yardımı alıyor. Araştırma yapmadan gelişigüzel bir şekilde yapılan yardımlar bizim derneğimiz aracılığı ile yapılırsa gerçek mağdur ailelere ulaşmış olur. Biz hayırsever vatandaşlara gelip bizler aracılığıyla yardımlarını yapılma çağrısında bulunuyoruz. Dilerlerse biz yardımlarını ulaştıralım ya da beraber aileye götürelim. İsterlerse de bizim gösterdiğimiz mağdur ailelere kendileri götürüp yardımlarını versinler. Yardımlarını bize verseler biz peyderpey bu yardımları muhtaç aileye verebiliriz." ifadelerini kullandı.
Gıda yardımının yanında çeşitli yardımlarda yaptıklarını belirten Balkaya, Muşlu hayırseverlere çağrıda bulunarak son olarak şöyle konuştu: "Bizim yardım çalışmalarımız sadece tek kalemden oluşmamaktadır. Burada her türlü yardım faaliyetlerini yürütüyoruz. Ayni ve nakdi yardımlar yapıyoruz. Gıda yardımının dışında ailelerin hesaplarına para yatırıyoruz. Bazılarına elden para veriyoruz. Tabi bu yardımları bize ulaşan yardımlar oranında yapabiliyoruz. Bunların dışında giyim yardımlarımız oluyor. Geçen hayırsever bir vatandaşımız yaklaşık 200 çocuk ayakkabısı bize getirdi ve bunlar bir hafta içerisinde tamamı tüketildi. İstiyoruz ki Muş’taki hayırseverler hatta yurtdışında yaşayan veya batı illerinde yaşayan Muş'umuzun zengin insanları bir şekilde bizi ziyaret edip çalışmalarımızı yerinde gördükten sonra bize destek versinler. Böyle olursa biz daha çok aileye ulaşırız."
İLKHA