Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yeni kurulan Türkiye Kürdistan Demokrat Partisini (TKDP), "Kürdistan" ibaresini parti adından çıkarması için uyardı.
Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi adıyla kuruluş dilekçisinin İçişleri Bakanlığına verilmesinin ardından Bakanlık, kuruluş bildirisi ve alındı belgesinin onaylı örneğini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ve Anayasa Mahkemesine gönderdi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da internet sitesinde, partinin 28 Nisan 2014'te kurulduğunu duyurdu.
Başsavcılık, partiyle ilgili sicil dosyası oluşturdu ve partinin adında bulunan "Kürdistan" ibaresinin çıkarılması için partiye uyarı yazısı gönderdi.
Yazıda, Siyasi Partiler Kanunu'nun 96. maddesine göre, "ırk ve bölge adlarıyla veya aynı anlama gelen adlarla siyasi partiler kurulamaz veya parti adında bu kelimeler kullanılamaz" hükmü hatırlatılarak, partiye ismini değiştirmesi için süre verdi.
Siyasi Partiler Kanunu'nun 96. maddesi, "Komünist, anarşist, faşist, teokratik, nasyonal sosyalist, din, dil, ırk, mezhep ve bölge adlarıyla veya aynı anlama gelen adlarla da siyasi partiler kurulamaz veya parti adında bu kelimeler kullanılamaz" hükmünü içeriyor.
Yagıtay'ın "Kürdistan"ı parti adından çıkartılmasını istemesi çelişki olarak değerlendirildi. Kürdistan'ın, Türkiye ismi gibi coğrafi bir bölgenin ismi olduğu dolayısıyla sadece bir ırka has olarak değerlendirilemeyeceği ifade ediliyor. Yargıtay aldığı bu kararla, hala kemalist zihniyetin refleksleriyle hareket ettiğini bir daha ortaya koydu.
ÇIKMAZSA
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, partiye verilen sürede parti adındaki "Kürdistan" ibaresi çıkarılmadığı takdirde Anayasa Mahkemesine başvurabilecek.
Anayasa Mahkemesi, "Kürdistan" ibaresinin yasaya aykırı olduğunu tespit ederse partiye "ihtar" gönderecek.
İhtara rağmen parti adı değiştirilmezse partinin hazine yardımı varsa bu kesilecek. Devlet yardımından faydalanmayan siyasi partiler hakkında bir yaptırım bulunmuyor.