Kurban Bayramı'nın içinde olduğu aya Zilhicce ayı denir. Hicri-kameri ayların 12'ncisidir. Her senenin Kurban Bayramı'ndan önceki ilk 9 günü ve Kurban Bayramı günü olmak üzere 10 mübarek gecedir.
Zilhicce, savaşmanın haram kılındığı haram ayların (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb) ikincisidir. İçinde Kurban Bayramı'nın da bulunduğu Zilhicce ayı, mübarek ayların en mühimleri arasında yer almaktadır.
Kameri ayların 12'ncisi olan Zilhicce ayı, İslam'ın beş esasından biri olan hac farizasının ifa edildiği umumi af ayıdır. Bu ayda, noksanların tamamlanması için istiğfâr, salevât-ı şerîfe, diğer duâlar ve tesbîh namazına devamında hayır vardır.
Kur'an-ı Kerim’de; "Andolsun şafağa, on geceye, çifte ve teke, akıp gittiği vakit geceye! Bunlarda akıl sahibi için yemin yok mu?” (Fecr 89/1-5) ayetinde Yüce Rabbimizin üzerine yemin ettiği “on gece”, güçlü rivayetlere göre, Zilhiccenin ilk on gecesidir.
Zilhicce ayı oruç tutma günlerinden birisidir. Senedeki faziletli günler; Ramazan ayından sonra, Arefe günü, Aşûre günü, Zilhicce ve Muharrem aylarının ilk on günleridir. Zilhicce ayında tutulması sünnet olan oruç 10 gündür. Bu 10 günde zilhiccenin başından kurban bayramı gününe kadar tutulan oruçtur. Müslümanların bu günlerde oruç tutmaları çok büyük fazilettir.
Zilhicce; Arafat’a çıkıldığı, Allah için milyonlarca kurbanın kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı mukaddes bir aydır. (İLKHA)