Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2017 Yılı Yaş Çay Ürünü İçin Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Teblib, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yayımlanan tebliğe göre, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından kontrolleri yapılan ruhsatlı çay alanlarında, 2017 üretim sezonunda yaş çay yaprağı üreterek satanlar desteklenecek.
Üreticilere 2017 yaş çay ürünü için yapılacak fark ödemesi desteği, kilogram başına 13 kuruş olacak.
Ödemeler, ruhsatlı üretici olup karardan önceki yaş çay ürünü destekleme ödemelerine ilişkin kararnameler doğrultusunda yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden faydalanmak için başvuruda bulunan ve 2017 yılı üretim sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticilerle ilk defa bu yıl yaş çay yaprağı üreterek satışını gerçekleştiren ruhsatlı üreticilere yapılacak.
Bakanlık, 2018 mali yılı bütçesinin ilgili harcama kaleminden, Ziraat Bankası tarafından, doğrudan üreticilere ödeme yapılmak üzere ÇAYKUR'a kaynak aktaracak. Tebliğin uygulanmasıyla ilgili üstlendiği hizmetlerden dolayı üreticilere ödenen destek tutarının yüzde 0,1'i oranında hizmet komisyonu ÇAYKUR'a, yüzde 0,2'si oranında hizmet komisyonu ise Ziraat Bankası AŞ Genel Müdürlüğüne Bakanlık tarafından ayrıca ödenecek.
Ödemeler, ÇAYKUR'a kaynak aktarılmasını takiben, ruhsatlı üreticilerin kayıtlı bulunduğu ÇAYKUR fabrikalarının anlaşmalı olduğu bankalarda üretici adına önceden açılmış hesaplara aktarılacak.
Ruhsatlı üretici olup yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden faydalanmak için kamu ve/veya özel sektör işletmelerine başvuruda bulunan ve 2017 üretim sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticilerin belgeleri, 2017 fark ödemesi desteği için de geçerli olacak.
Kamu ve özel sektör işletmeleri tarafından, bu üreticilere 2017 üretim sezonunda sattıkları yaş çay miktarı üzerinden, üretici başvurusu olmaksızın 2017 fark ödemesi desteği düzenlenecek. Kamu veya özel sektör işletmelerine 2017 üretim sezonunda sattıkları yaş çay nedeniyle bu fark ödemesi desteğinden ilk defa yararlanmak isteyenler ve bu yıl farklı özel sektör işletmelerine yaş çay satan ruhsatlı üreticiler ise 22 Aralık 2017 mesai bitimine kadar çiftçi belgesi ve başvuru dilekçesiyle yaş çay sattıkları işletmelere başvuracak.
Başvuru dilekçesi ve çiftçi belgesinin yaş çay satılan tüm kamu ve özel sektör işletmelerine verilmesi zorunlu olacak.
Mücbir sebepler, fark ödemesi desteğinden faydalanacak kişinin ölümü, yangın, deprem ve sel gibi tabii afetler dışında aşağıdaki üreticilerin fark ödemesi desteğinden yararlanamayacak:
"Belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle başvuruda bulunmayan üreticiler. Askı listelerinde ismi bulunmayan veya askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için yazılı başvuruda bulunmayan üreticiler. Ruhsatsız üreticiler. Üretim sezonundan önce ruhsatlı üreticiliği sona erenler. Kamu kurum ve kuruluşları."
İLKHA