HABER MRK - Son yıllarda uygulanan politikalarla Türkiye'nin yaş meyve sebze üretimi ve ihracatı önemli oranda arttı. Dünya sebze üretiminde 4'üncü, meyvede ise 6'ıncı sıraya çıkan Türkiye son dokuz yılda yüzde 114'lük ihracat artışı sağladı.
Türkiye'nin 2002 yılında 39 milyon ton olan yaş meyve sebze üretimi yüzde 114'lük artışla 44,5 milyon tona ulaştı. Türkiye, bu rakamlarla dünya sebze üretiminde 4'üncü, meyve üretiminde ise 12'inci sıradan 6'ıncı sıraya yükseldi. 2012 yılında ise üretimin 46 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.
Yaş sebze-meyve sektörünün ihracatına paralel artan 2002 yılında 534 milyon dolar olan ihracat geliri de yüzde 368 artarak 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 9 ayındaki ihracat değeri ise geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 23 oranında artarak 1,3 milyar dolardan 1,6 milyar dolara çıktı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2015 yılına kadar toplam yaş meyve sebze üretim hedefini de 48 milyon ton olarak belirledi. Verim ve kalite odaklı çalışmalarını sürdüren bakanlık buna göre , meyve üretimini 18,5 milyon ton, sebze üretiminin ise 29,5 milyon ton seviyelerine çıkarmayı hedefliyor.
Sertifikalı Meyve Fidanına 241 Milyon Liralık Destek
Bakanlık, son altı yılda sertifikalı fidan kullanarak meyve bahçesi tesis eden üreticilere toplam 241 milyon liralık destek sağladı. Üreticilere sertifikalı fidan desteğinin yanı sıra; organik tarım ve iyi tarım, mazot, gübre, toprak analizi ve tarım danışmanlığı adı altında da çeşitli destekler veriliyor. Ayrıca üreticilere, indirimli ve sıfır faizli kredi imkanı tanınırken tarım sigortası poliçelerinin yarısı da bakanlık tarafından karşılanıyor. (İLKHA)