''3. Yargı Paketi''nde Basın Kanunu'na eklenen geçici madde, bugüne kadar hakkında yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı verilen birçok basılı yayına ''özgürlük'' yolunu açıyor.
Birçok yayın üzerindeki yasaklama ve toplatma kararları, kamuoyunda sıkça eleştiri konusu yapılıyor, piyasada serbestçe satılan kimi yayınlar, iddianamelerde sanıklar aleyhine ''delil'' olarak gösterilirken, çoğu on yıllar öncesine ait yasak kararlarının kayda değer bir bölümünü bugün suç olmaktan çıkarılan gerekçelere dayanıyor. Örneğin, eski TCK'nın ''komünizm propagandasına'' ilişkin hükümleri artık yürürlükte bulunmasa da birçok yayınla ilgili ''komünizm propagandası'' yapıldığı gerekçesiyle verilen yasak kararları yürürlükte bulunuyor.
YAYINLARA ''ÖZGÜRLÜK'' İMKANI
''3. Yargı Paketi'' olarak adlandırılan ''Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun''un 78. maddesiyle, 5187 sayılı Basın Kanunu'na geçici bir madde eklendi.
Geçici maddede, ''31 Aralık 2011'e kadar mahkemeler, yetkili mülki idari amirlikleri ve diğer makamlarca basılı yayınlarla ilgili olarak verilmiş toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararları, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde, yetkili ve görevli mahkemeden bu yasaklılığın devamı niteliğinde bir karar alınmamış olması durumunda kendiliğinden hükümsüz hale gelir'' hükmü bulunuyor. (AA)