MANİSA - Somadaki maden faciası ile gündeme gelen yaşam odalarının Soma’daki maden ocağında bulunup bulunmadığı dün basın toplantısında şirketin yetkililerine soruldu. Yetkililer önce var dedi, sonra ‘vardı orayı kapatmıştık yenisini yapacaktık. Kaza da bu arada oldu’ diyerek çelişkili açıklamalarda bulundular.
Şirketin yetkilileri yaşam odalarını yapma diye bir zorunluluklarının olmadığını belirtince, gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çevrildi. Yaşam odalarının neden zorunlu olmadığı sorusu dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e soruldu. Bakan Çelik, ise bunun henüz mevzuatta olmadığını belirterek, konuyla ilgili yasal düzenlemeye gidileceğini belirtti.
Somada’ki maden ocağında ‘Yaşam Odalarının olmaması ihmal kapsamına girip girmeyeceği ise merak ediliyor. Savcılık soruşturması ve bilirkişi raporları ile birlikte konunun daha da netleşmesi bekleniyor.
Yaşam odası nedir?
Soma’daki facia ile birlikte gündeme gelen ‘Yaşam Odaları’ dünyadai birçok ülkede kullanılıyor. Modern madencilik sektörünün olmazsa olmazı haline gelen bu ‘Kaçış Odaları’, özellikle madencilerin en hayati tedbirleri arasında yer alıyor. Yaşanacak maden ocağı kazalarında işçilerin ilk sığınacakları yer olarak tasarlanan Kaçış Odaları’nın her biri belli bir kapasiteye kadar koruma sağlayabiliyor. Odaların içindeyse su, yiyecek, oksijen, sağlık çantaları ve telefon gibi hayati ihtiyaçlar bulunuyor. Günlük ortalama bir kişinin ihtiyaçlarının hesaplandığı Kaçış Odalarına sığınanlar günlerce içinde yaşayabiliyor. Bu da kurtarma ekiplerinin kaçış odalarına sığınan işçilere ulaşabilmesini için yeterli zamanı sağlayabiliyor.
Türkiye’de Yaşam Odalarının bulunduğu yerler; Siirt'teki Madenköy Bakır Madeni, Kastamonu'daki Eti Bakır İşletmeleri, Rize Çayeli'ndeki bakır madeni ile Bergama'daki Koza Altın İşletmesi.
Şilideki maden kazasında da madencilerin bu odalara sığınarak kurtulması yaşam odalarının önemine işaret ediyor. (Veysi Siyah - İLKHA)