Dünya Yaşlanma Konseyi tarafından Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlarda Ekim 2021- Ekim 2022 yılı, "Yaşlılara Saygı ve İnsan Hakları Yılı" olarak ilan edildi.
Ankara'da, "Uluslararası Yaşlılara Saygı ve İnsan Hakları Yılı ve On Yılı" projesi kapsamında yaşlılar için "İnsan Hakları Kurultayı" organize edildi.
Covid-19 salgınıyla beraber dünyada çok etkilenen kesimin yaşlılar olduğuna dikkat çeken Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Getontolog Dr. Kemal Aydın, salgın sürecinde yaşlıların sahipsiz kaldıklarını; çocuklar, engeliler, kadınlar ve hatta hayvanlar için dünyada birçok kuruluşun olduğunu ama yaşlılarla ilgili hiçbir şeyin olmadığına vurgu yaptı.
"1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nde uluslararası yaşlıların insan hakları konferansını gerçekleştirmek istiyoruz"
Aydın, "İnsan Hakları Kurultayı 1 Ekim 2021 Dünya Yaşlılar Günü 2022'ye kadar tüm dünyada Yaşlıların İnsan Hakları yılı olarak kutlanmasına karar verildi. Parlamentodaki eski bakanlarımız bu konuya her türlü desteği vereceklerinin sözünü verdiler. Üniversitelerden değerli hocalarımız rektörlerimiz bu konuda biz de varız dediler. Bunu toplumun parlamentosuyla, üniversiteleriyle, sivil toplum örgütleriyle ve özel sektörlerle birlikte yaşlıların insan hakları konusunu dünya gündemine bu sene taşımayı amaçlıyoruz. Bir yıl boyunca kıta toplantıları yapmayı düşünüyoruz. Afrika, Asya, Amerika ve Avrupa'da yaşlıların durumu nedir? Yaşlıların haklarının geliştirilmesi, korunması konusunda dünyada çalışan kişi kurumlarla bir ağ oluşturulması ve bundan sonraki adımımız 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nde uluslararası yaşlıların insan hakları konferansını gerçekleştirmek." dedi.
Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Kemal Aydın
"Yaşlılar da çocuklar, engelliler ve diğer gruplar gibi kendilerini güvende hissetmeli"
Yaşlıların İnsan Hakkı Konferansı'nda yaşlıların sağlık, sosyal güvenlik, eğitim, bakım ve manevi hizmet hakları gibi konuların ele almayı planladıklarını aktaran Aydın, "Yaşlıların da çocuklar, engeliler, kadınlar ve diğer gruplar gibi haklarının olduğu ve toplumda saygın bir şekilde yaşamaları kendileri güvenilir hissetmeleri gerekir. Türkiye bu konuda 20 yılın üzerinde çeyrek asırdır bir çalışma yapıyor. Dünya Yaşlanma Konseyi olarak bu sene 25'inci yılımız illerde ve bölgelerde daha önce yüzlerce toplantılar yaptık. Toplumda bir bilinç oluştu. Bundan sonraki adım dünyada da aynı bilincin oluşup Türkiye'nin liderliğinde yaşlıların insan haklarının sözleşmelerinin hazırlanması ve Birleşmiş Milletler'de imzalanmasını da Türkiye'nin liderliğini bugün 41 yakın kuruluşla bir organize komitesiyle masaya yatırdık." ifadelerini kullandı.
"Önümüzdeki günlerde yaşlıların insan hakları konusunda medya çalıştayı yapacağız"
Yaşsıların haklarıyla ilgili medyaya da büyük işlerin düştüğünü söyleyen Aydın, "Önümüzdeki günlerde yaşlıların insan hakları çerçevesinde medya çalıştayını yapacağız. İlke Haber Ajansı'na da çok teşekkür ederim diğer ajanslarla beraber bu konu nasıl medyanın gündemine gelmeli. Yaşlıların insan haklarını nasıl tüm Türkiye'ye tüm dünyaya duyurabileceğiz. Bu konuda medya formunu yapacağız. Kısa zamanda bunlar gerçekleşecek. Çünkü 21 Eylül'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Türkiye'nin yaşlı hakları konusundaki liderliğini dünya duyurmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
Bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen İnsan Hakları Kurultayına, Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, Yeni Dünya Partisi Genel Başkanı Emanullah Gündüz, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin, Üniversite ve STK temsilcileri katıldı.