Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 Nisan Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında açılan "1'inci Ulusal Kitap Fuarı" sona erdi.
Yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği belirtilen fuara katılan yayınevleri ve yazarlar, fuarın olumlu yönleri ve fiziki eksikliklerini İLKHA'ya değerlendirdiler.
Şanlıurfalıların yoğun ilgi gösterdiği '1'inci Ulusal Kitap Fuarı'nın genel anlamda iyi geçtiğini belirten yayınevleri, fuarın yerinin dar olduğunu, bu sorunu yetkililere bildirdiklerini söylediler.
Alanın yetersiz olduğundan yakınan Semerkand yayınevi çalışanı Yusuf Karataş “Fuar, Urfa için gerçekten de ihtiyaçtı, bu insanlarımız önceden kitap hakkında pek bilgi edinemiyorlardı. Kitap ortamları kendilerine bu şekilde bir imkân çıkarmış oldu. Bu yüzden de ilk olması hasebiyle çok güzel katılım oldu. İnşallah önümüzde ki senelerde de Belediye Başkanımızdan, yetkililerden bunun devamını talep ediyoruz. Fuar alanımız yeterli değildi. Daha çok yayınevi getirilebilirdi. Stantlarımız da alan geniş yelpazemin olduğu için stantlar yetersizdi bunlar biraz daha büyütülüp, daha çok Yayınevi getirmek ve insanların ihtiyaçlarına karşılık vermek hasebiyle fuarın daha büyümesi gerekmektedir.” dedi.
"Yayınevi zengin olsaydı iyi olurdu"
Daha geniş yelpazede yayınevinin katılımını beklediklerini ifade eden Yazar Muhittin Uymaz, “Urfa'da ulusal olarak ilk kitap fuarımız. Öncelikle belediyemize, hazırlayanlara teşekkür ediyoruz. Kitap fuarının biraz daha geniş olması ve farklı yayın evinin gelmesi iyi olurdu. İlk olması hasebiyle belki de bundan dolayı yayınevleri azdır. Bir daha ki seneye iyi olur diye düşünüyorum. Fuarda hizmet bakımından bir eksiklik yoktu. Belediyemiz iyi çalışmış. Ama sol yayınevlerinin özellikle farklı görüşte ki yayınevleri de fuara renklilik katabilirdi. Yani katılım 300 bin civarı olduğunu söylüyorlar. Bunun daha ötesine geçilebilirdi. 300 bin, 600 bin olabilirdi. Biraz daha yayınevi zengin olsaydı iyi olurdu.” diye konuştu.
Yapılan organizasyonu beğendiğini ifade eden Çınaraltı Yayınevinden Rıdvan Gezen de şöyle konuştu:
“Bu bir hizmet sektöründe yüzde 100 müşteri memnuniyeti olmaz ama benim açımdan yani Çınaraltı Yayınevi olarak çok başarılı bir fuar oldu. Dün fuar yönetimini de ben bizzat tebrik ettim. Güzel bir organizasyon olmuş, tabi ufak tefek göze çarpan eksiklikler olabilir. Onları da ifade ettik kendilerine. Genel manada baktığımız zaman başarılı bir organizasyon.”
Bu tür fuarların devamını beklediklerini söyleyen Vadi Yayınevinden Bülten Soydaş, “Kitapla aydınlanmak, kitapla hem-hal olmak çok farklı şeyler ve Urfa halkı da buna ciddi bir şekilde önem verdi. Sağ olsunlar bizleri burada yalnız bırakmadılar. Özellikle belediyeye ve yetkililere buradan teşekkür ediyorum. Biraz daha yayınevinin katılması olabilirdi. Farklı yazarlar imza için getirilebilirdi. Yani bu eksiklikler önümüzdeki yıl görülüp giderilebilir.” diye konuştu.
"Fuar, okumayan bir Urfa için okuyucu sayısını, kitap sayılarını ve insanların merakını arttırdı"
Fuarın açılması bir artı olduğunu ifade eden Yazar Arif Toprak da şöyle konuştu:
“Fuar, okumayan bir Urfa için okuyucu sayısını, kitap sayılarını ve insanların merakını arttırdı. Belediyenin araştırmalarına göre, yaklaşık 200 bine yakın insan müracaat etmiş fuara. 200 bin bu gerçekten azımsanmayacak bir sayı. İnsanlara tabii ki okumayı teşvik edici bir takım şeylerde yapılabilirdi. Mesela belediye 20, 30 TL'lik ufak fişler öğrencilere falan verebilirdi. Kitap satın alabilirlerdi. Yani buna Yayınevleri de itiraz etmezlerdi. Sonuçta buraya davetlisin onlarında güzel bir şekilde bir hatırası olurdu diye düşünüyorum. Yaklaşık bir 80 yayınevi katılmamış bildiğim kadarıyla, başkanla görüştük seneye daha büyük bir yer yapmayı düşünüyorlar."
"Fuarın amacı sadece kitap satmak değil, insanların ilgisini görmektir"
İnsanların daha farklı kitaba ulaşabilmesi için daha farklı yayınevlerinin davet edilmesi gerektiğini söyleyen Yeditepe Yayınlarından Abdurrahman Dündar, “Kitap fuarı benim gördüğüm kadarıyla olumlu geçti. İnsanların ilgisi izlediğim kadarıyla fazlaydı. Genellikle öğrencilerin okuma azimlerini gördüm. Fuarın amacı sadece kitap satmak değil, insanların ilgisini görmektir. İnşallah bundan sonra ki fuarlar daha iyi geçer, daha olumlu geçer. ” şeklinde konuştu.
Fuar için herkese teşekkür eden Kariyer Yayınlarından Mehmet Celal Atkın, bu tür fuarların geleneksel hale getirilmesini beklediklerini ifade etti.
İLKHA