Yaz aylarında tüketilmesi gerekenler hakkında aktarcılardan tavsiyeler

Aktarcılar, yaz aylarında tüketilmesi gereken şifalı bitkiler ve uzak durulması gereken karışımlar hakkında tavsiyelerde bulundu.

Mardin Eski Çarşıda uzun yıllardır faaliyet gösteren Remzi Yağmurcu, yaz aylarında biraz daha aktar mesaisinin durgunlaşmasına rağmen yaz aylarında tüketilmesi gerekenler hakkında İLKHA'ya konuştu.

Yağmurcu, kış aylarında yaşadıkları hareketliliğin yaz aylarında düştüğünü belirterek yaz aylarında oldukça durgun günler yaşadıklarını belirtti.


"Yüksek tansiyon ve şekeri olan hastaların her bitkiyi tüketmesi kendisine tehlike arz edebilir"

Her mevsimde bitki çaylarının ve diğer şifalı bitkilerin tüketilmesi gerekliliğine değinen Yağmurcu, yaz aylarında tüketilirken dikkat edilmesi gereken hususları dile getirerek, "Yaz aylarında bizlerde çay tüketimi geleneksel olarak eğilimiz biraz azdır. Misal Japonya 'yada normal çay yerine şifalı çay daha çok tüketilmektedir. Bizim buralarda ise daha çok yaz aylarında Meyan Kökü şerbeti tüketilmektedir. Meyan Kökü şerbeti kullanımı da kişiden kişiye değişmektedir. Yüksek tansiyon ve şekeri olan hastaların kullanması tehlike arz etmektedir. Bunun yanında ekşi çay, Medine gülü demleme olarak yüksek tansiyonu olan kişiler soğuk, tansiyonu düşük olanlar sıcak bir şekilde tüketilebilir. Bu yönde şifalı bitkileri tüketmede eğilimimiz maalesef az derecedir." ifadelerine yer verdi.

Yaz aylarında tüketilmesi gereken bitkileri aktaran Yağmurcu, "Normal yaz aylarında soğuk ve sıcak tüketeceğimiz birçok şifalı bitkiler mevcuttur. Reyhan bitkisini hibiskus çayı ile birlikte normal demlendikten sonra soğuk bir şekilde meşrubat olarak tüketilebilir. Ada çayını soğuk olarak içebiliriz. Aynı şekilde ıhlamuru çokça tüketebiliriz. Ancak aşırıya kaçmamak üzere. Bu bitkiler soğuk olarak tüketildiğinde hem mideye hem de safra kesesine çok fayda sağlamış olur. Tabi bunların yaz aylarında tüketilmesinde büyük bir yarar vardır." dedi.

"Kış aylarında daha çok tüketilen bitkilere olan rağbet daha fazladır"

Yaz aylarında uzak durulması gereken bitkilere de değinen Yağmurcu, "Yaz aylarında tabiatı sıcak olan meşrubatların tüketilmemesi lazım. Misal bir zencefili yüksek tansiyonu olan birinin zencefili tükettiği zaman vücut ısısını yükselttiği için Allah muhafaza kendisine zarar verebilir. Aynı hastalığı barındıran bir kişi için meyan kökü şerbeti tüketmesi yine zarar verebilir. Kereviz suyu veya maydanoz kür olarak kullanılması daha çok fayda verir. Yine fayda veren bitkilerden dağ kekiği soğuk olarak tüketilmesi fayda sağlamaktadır." şeklinde ifade etti.

Kış aylarında aktarıcılığa olan rağbetin yaz aylarına göre daha fazla olduğunu belirten Yağmurcu, "Kış aylarında daha çok tüketilen bitkilere olan rağbet daha fazladır. Yöresel olarak en çok tüketilen meyan ve reyhan şerbetidir. Aşırılığa kaçmamak ve hastalıklarını arttırmamak adına dengeleyici bir şeklide tüketilmesi daha efdaldır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor