Hava sıcaklıkları günden güne artıyor. Yaz aylarında en fazla ishal, kusma, güneş çarpması, deri hastalıkları ve sıvı kayıplarına bağlı hastalıklar çocukların sağlığını tehdit ediyor. Çocukların başta güneş olmak üzere dış etkenlerden zarar görmemesi için bir takım önlemler alınması gerekiyor. Özellikle yaz aylarında çocuklara pamuklu, ince giysiler giydirilmesi gerekir.
Çocuklarda sıklıkla görülen yaz hastalıkları hakkında ve alınacak önlemler hakkında İLKHA’ya konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıları Uzmanı Dr. Şeyhmus Yavuz, çocukların temizliğine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Çocuklara yedirilen gıdaların temiz olması gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıları Uzmanı Dr. Şeyhmus Yavuz; “Yaz aylarında çocuklarda genellikle kusma ve ishal hastalıkları görülür. Bu konuda temizliğe dikkat edilmelidir. Özellikle içilen suyun temiz olmasına ve gıdaların iyice yıkanmasına dikkat edilmelidir. Çocuklara, pişmiş gıdalar yedirmeye özen gösterilmelidir. Maalesef bölgemizde yaz aylarında kusma ve ishal hastalıkları çok görülüyor. Bunların en önemli nedeni de ‘Rota Virüsü’ dediğimiz mikrobunun vermiş olduğu rota ishalleridir. Çocuklarda görülen ishal hastalığının yüzde 60’ı bu virüsten kaynaklanmaktadır. Bu hastalığın tedavisi için henüz tıbbi bir ilaç bulunmadığından kaybedilen sıvıyı serumla karşılıyoruz. Bağırsak iltihaplarında görülen ve dizanteri diye adlandırılan, kanlı, mukuslu ve balgam gibi olanıdır. Dışkı ve yüksek ateşle kendini gösteren bu hastalık mide ve bağırsak bozukluğu ishalleridir.0-1 yaş aralığı çocukların vücut ağırlıklarının yüzde 70- yüzde 80’i su olduğundan dolayı sıvı kayıpları çok önemlidir.” dedi. (M. Salih Keskin/Mahsum Tunç – İLKHA)