Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Adıyaman’da halk meyan şerbeti içerek serinliyor.
Bakırdan yapılmış tuluğunu sırtlanan meyan şerbeti satıcıları sokak sokak dolaşarak talibine meyan şerbeti ulaştırıyor.
Yıllardır meyan şerbeti sattığını söyleyen Mahmut Fırat, sırtladığı tuluğu ve elindeki çın çınları birbirine ile akşama kadar müşterilerine meyan şerbeti ulaştırıyor.
Güneydoğu Anadolu’da havaların aşırı ısınması ile birlikte soğuk içeceklere olan rağbetin daha da arttığını belirten Fırat, soğuk içeceklerden meyan şerbetinin ise ayrı bir yeri olduğunu söylüyor.
Güneydoğu Anadolu’da geniş bir alanda yetişen Meyan Kökünün, Türkiye’de Marmara ve Karadeniz bölgesi dışında ülke genelinde yetişebildiğini söyleyen Fırat, meyan şerbetine olan rağbetin her geçen gün daha da azalmasından şikâyetçi.
Fırat, “Eskiden her köşe başında satılan meyan şerbeti, bugün bitme noktasına geldi. Hal böyle olunca satıcıları da gidererek azalmaktadır.” diyor.
Halinden ve işlerinden memnun olduğunu dile getiren Fırat, “İşlerim çok şükür iyi. Yaz ayında olduğumuz için şuan şerbet satışı normal gidiyor. Günde ortalama 100 ile 150 bardak arasında satıyoruz.” dedi.
Şerbeti, kendisinin evde yaptığını söyleyen Fırat, “Tarlada topladığımız meyan bitkisini eve getirip kıvamına gelene kadar dövüyoruz. Daha sonra 12 saat kadar suda bırakıyoruz. Sonra süzerek şerbet haline getiriyoruz.” bilgisini verdi.
Meyan kökünün bazı hastalıklara da iyi geldiğini de söyleyen Fırat, şöyle konuştu: “Meyan böbreklere iyi gelir. Böbrekteki taşı düşürür. Bağırsaklara iyi gelir. Tansiyon ve şeker için iyi olmadığı söyleniyor. Az içilirse bunda da bir sıkıntı oluşmaz.”
İLKHA