Geçtiğimiz yıla oranla yem fiyatları yüzde 35 ila yüzde 50 arasında zamlanırken hayvan yetiştiricileri artan yem fiyatları karşısında hayvancılığın sürdürülemez duruma geldiğine dikkat çekiyor.
Artan yem fiyatları nedeniyle zarar ettiklerini söyleyen hayvan yetiştiricileri, yüksek maliyetlerle baş edemeyen kentteki birçok yetiştiricinin hayvanlarını satıp besiciliği bırakmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.
"Yem fiyatları bir ay içerisinde 4'üncü kez zamlandı"
Yüksek yem fiyatları nedeniyle besicilerin zor günler geçirdiğine dikkat çeken yem satıcısı Kazım Can, devletin bir an önce bu duruma bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.
Ham madde, girdi ve maliyet yüksekliği nedeniyle çiftçilerin besicilik yapamaz hale geldiğini ifade eden Can, "20 yıldan bu yana hayvan yemi sektöründeyim, bu yıl kadar sektörün içler acısı ve kötü olduğu bir yılı hatırlamıyorum. Yem fiyatları bu bir ay içerisinde 4'üncü kez zam yedi. Hayvan sahiplerinin alım gücü düştü, kiminle konuşursanız konuşun hayvanlarını satma fikrine girdiğini görürsünüz ama satacak piyasa bulamıyorlar. Devletin bir an önce bir çözüm bulması gerekiyor." dedi.
"Türkiye tarım ve hayvancılık ülkesi ama biz bu işi iyi yapamıyoruz"
Türkiye tarım ve hayvancılık ülkesi olmasına rağmen doğru bir politika uygulanmadığını dile getiren Can, hayvancılık ve tarımın, işin ehli kişilere teslim edilmesi gerektiğini söyledi.
"Dünyada belki kuraklıktan dolayı ham madde ve gıda fiyatları yüksek olabilir ama işin içine fırsatçılık eklenince fiyatlar daha da yükseliyor." diyen Can, "Bugün gübrenin tonu 8 bin TL. Buğdayın tohumu 5 bin TL iken seneye çıkacak buğdayın tonu ne kadar olur? Maliyetler çiftçiyi ne kadar kurtaracak? Çiftçinin beli bükülmüş… yüksek maliyetler çiftçilerin hayvancılığı bırakma aşamasına getirdi. Benim ağabeyim de çiftçidir ama bu sene gübre kullanmayı düşünmüyor. En az 5-6 ton gübre alması lazım ama gübrenin tonu 8 bin TL. Bu sene elde ettiği mahsulden yüzde 50 verim kaybı yaşadı. Bu sene hiçbir çiftçi gübre kullanamayacak." ifadelerini kullandı.
"Yüksek yem fiyatları nedeniyle bütün çiftçiler hayvancılığı bırakacak"
Bu yıl kuraklığın hem tarım alanlarını hem de hayvan yetiştiriciliğini olumsuz etkilediğine dikkat çeken hayvan yetiştiricisi Fesih Oyit; yem, saman, arpa ve diğer girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle zor günlerden geçtiklerini belirtti.
Bu sene yem fiyatlarının aşırı derecede zamlandığını ifade eden Oyit, "Biz bu sene yem alamadık, alacak gücümüz de kalmadı. Geçen yıl arpanın kilosunu 1 TL'ydi, bu yıl 3,5 TL'ye yükseldi. Bu şekilde devam ederse hepimiz hayvancılığı bırakacağız. Göçerlerin yüzde 90'ı hayvancılığı bırakmayı düşünüyor. Bu sene kuraklık nedeniyle yayladan bir verim alamadık, geçen yıl 1 ton peynir satan çiftçi bu yıl 250 kilo bile satamadı, iflasın eşiğine geldik. Bütün hayvanlarımızı satsak yine de geçen senenin borcunu kapatamıyoruz. Devletten deste bekliyoruz." şeklinde konuştu.
"Et ucuzlarken maliyetlerin artması bizi zarara uğrattı"
Yem başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerinin fiyatın artması nedeniyle zarar ettiklerini ve çareyi hayvanlarını satmakta bulduklarını dile getiren Zakir Deli, hayvanlarının zayıf düştüğünü ve tek tek öldüklerini söyledi.
Hayvanları için pazara yem almaya geldiğini ancak arpa ve samanın yine zamlandığını ifade eden Deli, "Hayvanlara bakıyoruz, onlar da para etmiyor, et ucuzladı, 35 TL'ye kadar düştü. Maliyetlerin altından çıkamıyoruz, gübre alamıyoruz. En az elimde 1000 adet hayvan var ama ne yapacağımı bilemez bir haldeyim. Arpa almadığım için hayvanlarım çok zayıfladı hem elimde kaldı hem de her gün ölümler yaşanıyor. Peşin paramız olmadığı için Devlet Destekleme Ofisinden de arpa alamıyoruz. Zorunlu olarak tüccarlardan alıyoruz ama vadeli olduğu için çok pahalı, bu da hayvanın masrafını çıkarmıyor." dedi.