Yem fiyatlarındaki yükseliş üreticiyi zor durumda bırakıyor

​Adıyaman Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Sırrı Öztürk, yem fiyatlarındaki artışın devam etmesi halinde hayvan yetiştiricilerinin süt için besledikleri hayvanlarını kesimhanelere vermek zorunda kalabileceğini belirtti.

Adıyaman'ın 80 noktasında kurdukları süt toplama noktalarında yetiştiricinin ürettiği sütü bozulmadan aldıklarını belirten Öztürk, yem fiyatlarındaki yükselişin üreticiyi zor durumda bıraktığını vurguladı.

Covid-19'la beraber gıdanın dünyada stratejik bir öneme sahip olduğunu anladıklarını söyleyen Öztürk,  "Gıda içerisindeki gerek hayvansal, gerek bitkisel üretimin mutlak bir şekilde devam etmesi gerektiğini gördük. Bakanlık yıllarca köye dönüş projeleri uygularken hem sosyal hem de ekonomik projelerde insanların kendi köylerine dönmesi için büyük bir çaba sarf ettiğini görüyoruz." dedi.

"Gıdanın stratejik öneme sahip olduğunu anladık"

Tarımsal üretimin öneminin ortaya çıktığı Covid-19 sürecinde, üreticinin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Öztürk, "Covid-19'la beraber birçok konu olumsuz etkilenirken, insanlarımız köye dönüş konusunda, gıda üretimi konusunda olumlu etkiler yapmıştır. Ondan dolayı bunu çok iyi değerlendirmek lazım. Ama her hâlükârda üretimin yapılabilmesi için üreticinin kazanması lazımdır. Yani girdi maliyetleri, vesaire gibi giderler konusunda üretici hesabını yapacak. Hangi sektörde üretim yapıyorsa mutlak bir şekilde kazanması lazımdır. Bu süreçte gördüğümüz kadarıyla üretici işini bırakmadı, köyünde üretmeye devam etti. Köyünde hayvanını sağdı, tarlasının çapasını yaptı. Bizi bu süreçte olumsuz etkileyen özellikle yem fiyatları oldu. Beklenmedik bir şekilde 3-4 defa zam geldi. Biz bu durumu defalarca dile getirdik, bakanlığımızla da irtibatlarımız sürüyor. Hasat mevsimi başladı, arpada, buğdayda, mısırda rekolte iyi. Ümit ederiz bu üretim rekoltesi yem fiyatları üzerinde olumlu etki yaparak yem fiyatlarının düşüşüne neden olur. Eğer bu olmasa mutlak bir şekilde süte yeni bir zammın olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Yem fiyatları düşsün biz süte zam istemiyoruz"

Yem fiyatlarındaki artışın durdurulması ve şu anki yem fiyatının da aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Öztürk "Şu anda fiyatlar yem zamlarıyla beraber neredeyse başa baş gibi bir durumda gidiyor. Üreticinin kazanması lazım, gıda çok önemlidir. Covid-19 bunu bir kez daha açık bir şekilde göstermiştir. Bütün kapasitemizi zorlayıp üretim yapmak durumundayız. Bizim beklentimiz yem fiyatlarının düşmesidir. Yem fiyatları istediğimiz seviyelere düşsün, biz süte zam istemiyoruz. Altıncı ayda yapılacak Ulusal Süt Konseyi'nin toplantısını bekliyoruz. Yem miktarının zam fiyatları neyse biz ondan fazlasını da istemiyoruz. O oranda üreticiye bir zam verilirse üreticinin eli rahatlar. Ve üretimine devam eder diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Arz talep dengesinin korunması gerekiyor"

Üreticinin üretime devam edebilmesi için elindeki üründen para kazanması gerektiğini vurgulayan Öztürk "Süt hayvanlarının kesilmemesi için arz ve talep dengesinin korunmasına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Öztürk "Bu bir denklemdir. Eğer sütten para kazanıyorsan hayvanını elde tutarsın. Eğer sütten kazanmıyorsan özelliklede fiyatlar da yüksekse onu bir fırsata çevirip hemen kesime gönderirsin. Şu anda rakam vererek şu kadar hayvan kesilmiş diyemeyiz ama bu denklem üretici lehine dönmese bunu engelleyemezsiniz. Bu durumu ne ben, ne siz, ne bakanlık engelleyemez. Üretici hesabını kitabını yapar, yem fiyatları iyi, parada kazanıyorsa kesinlikle üretimi sürdürür." şeklinde konuştu.

İLKHA




İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Adıyaman Haberleri

Depremde ağır hasar gören Adıyaman taşınacak
Adıyaman'da çiftçilere 25 bin ceviz fidanı dağıtıldı
Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Gönen'den ara tatil mesajı
Adıyaman İl Müftülüğünden örnek proje "Önce Donanım Sonra Aktarım"
Silahlı soyguncu yüzlerce saatlik kamera kaydının incelenmesinin ardından yakalandı