Yem fiyatlarını fazla bulan Diyarbakırlı çiftçiler, hayvanları için ekili arazisini silaj yaparak yem üretimine yöneldi.
Yemin maliyetinin mevcut fiyatın yarısına indiğine dikkat çiftçiler, kendilerine verilen desteğin artırılmasını istiyor.
Çınar ilçesine bağlı Has köyünde 30 yıldır çiftçilik yapan Ramazan Özmen, büyükbaş hayvanlarına yem almakta zorluk çektiğinden, mısır ekili tarlasının birinci ürününü silaj yaparak yem üretimi yaptı.
Bu şekilde yem maliyetinin mevcut fiyatın yarısına indiğini ifade eden Özmen, çiftçiye destek şartlarının genişletilmesi gerektiğini belirtti.
Yem alacak imkânı olmadığından mısır tarlasını silaj yaptığını dile getiren Özmen, “Bize silaj lazımdı, bizim de imkânımız olmadığı için gelip kendi imkânlarımızla buradan aldık. Bizim tek isteğimiz devlet desteğidir, devlet desteği de bize verilmiyor. Bizden müstakil tapu istiyorlar. Dün bankadan geldim, 82 tane büyükbaş hayvan için bana 5 bin TL dahi kredi veremediler. İmkânımız da olmadığı için kendi çapımızda uğraşıp, mücadele ediyoruz.” dedi.
“İhtiyacımız olduğu için birinci ürünü alıp silaj olarak kullanmak zorunda kaldık”
Silaj yapımı için genelde ikinci ürünün tercih edildiğini söyleyen Özmen, “Bu işi hayvanlarımız için yapıyoruz. Genelde bizim bölgede ikinci ürün silaj olarak kullanılıyor. İhtiyacımız olduğu için birinci ürünü alıp silaj olarak kullanmak zorunda kaldık. Şu anda biz hazır yem alıyoruz, kaba yem ile saman fiyatları yükseldi. Saman fiyatı şu anda 3 liraya çıktı. İşte bu şekilde uğraşıyoruz. Mücadelemizi veriyoruz, mücadele verdiğimiz halde emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Devlet destek vermedikten sonra kendi imkânlarımızla bu işi yürütmek, çifti için çok zor oluyor.” ifadelerini kullandı.
İLKHA