Kurban Bayramı'na yaklaşık bir ay kala üretici kurbanlıkları bitirmenin vatandaş da hesaplı alabilmenin hazırlıklarını yapıyor.
Bu sene kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 30 oranında bir artış bekleniyor. Fiyat artışında en büyük nedenin ise son bir senede yüzde 100 zamlanan yem fiyatları olduğu ifade ediliyor.
Gaziantep’te yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık küçük ve büyükbaş hayvan fiyatları belirlendi. Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala kurbanlık fiyatları netleşmeye başlarken kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarını sorguluyor.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği yaklaşan Kurban Bayramı öncesi 2021 kurbanlık fiyatlarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, toplantıda kurbanlık fiyatlarını açıkladı.
2021 kurbanlık fiyatlarını belirlemek için dün Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner ve Gaziantep Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Şimşek ile bir araya geldiklerini anımsatan Türkman, geçen yıla oranla kurbanlık fiyatlarının yüzde 30 oranında arttığını belirtti.
Türkman, geçen yıla göre yüzde 100 civarında artan yem maliyetlerini, yetiştiricilerin elindeki hayvan sayılarını, halkın alım gücü, Covid-19 salgını şartları ve benzeri konuların da dikkate alınarak kurbanlık satışlarında fire düşülmemesine karar verildiğini belirtti.
Geçen yıla oranla kurbanlık fiyatlarında 8 TL gibi bir artışın olduğunu belirten Türkman, “Dana tosun kilogramı 30 TL, düve kilogramı 29 TL, Antep halliği (erkek toklu) kilogramı 35 TL, diğer ırklar (erkek toklu) kilogramı 33 TL ve erkek çebiş kilogramı 32 TL’dir.” dedi.
Yem fiyatlarındaki artışın kurbanlık fiyatlarına da yansıdığına dikkat çeken Türkman, artan maliyetlere rağmen kurbanlıkların uygun olduğunu söyledi.
Dünyayı etkisi altına alan salgın sürecinden Türkiye’nin de olumsuz anlamda etkilendiğini belirten Türkman, Türkiye’de salgın sürecinde birçok sektörde olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da üretim yapmaya çalışan üyelerinin ve üreticilerin zarar gördüğüne dikkat çekti.
“Üretici üretim yapmakta zorlanmakta ve zarar etmektedir”
Yem ve saman fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Türkman, “Bugün geldiğimiz noktada özellikle kuraklığın ile etkisi ile geçen yıl hasat döneminde kilogramı 1,20 TL’den aldığımız arpayı bugün 2,80 TL’den alıyoruz, geçen yıl hasat döneminde 35-50 kuruşa aldığımız beyaz samanı bu gün 80 kuruşa alıyoruz. Geçen yıl hasat döneminde 80-85 TL’ye aldığımız 50 kilogramlık bir torba fabrika yemini bugün 150-160 TL’den alıyoruz. Geçen yıl hasat döneminde 1 TL’ye aldığımız bir kilogramlık yoncayı bugün 1,70 TL’den alıyoruz, bu örnekleri arttırabiliriz. Bu fiyatlar karşısında üretici üretim yapmakta zorlanmakta ve zarar etmektedir. Bu yem fiyatları ile üreticilerin bir kısmı elindeki hayvanlarını sattıktan sonra yerine beslemek üzerine yeni hayvan almayacaklarını belirtmektedirler.” dedi.
“Üreticinin borsa ve TMO gibi kurumlara üyelik şartı kaldırılmalı”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) eliyle yapacağı arpa, mısır satışını hasat mevsimi sonu itibarıyla acilen başlatması çağrısında bulunan Türkman, “Küçük üreticiye vermiş olduğu aylık alım miktarını en az 3 aylık olarak alabilmelerini sağlamalı, KDV oranını büyük, küçük ayrımı olmadan, vergi kaydı olup olmadığına bakılmaksızın Türkvet’te hayvan kaydı olan herkese yüzde bir olarak uygulamalı, arpa, mısır ve benzeri yem hammaddelerini yem fabrikalarına değil, tamamını üreticiye satmalı. Üreticinin borsa, TMO gibi kurumlara üyelik şartını kaldırmalı, elektronik satış ortamı üzerinden değil de daha önce de birlikler üzerinden yapıldığı gibi yine birlikler üzerinden satışın yapılması sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Kurban Bayramı için yeterince hayvan ve piyasa talebinin olduğunu belirten Türkman, ancak geçen yıla göre ahırlarda küçükbaş hayvanın olmadığını bildirdi.