Yemen'de Husi hareketi, parlamentoyu feshedip yönetimi devraldığını açıkladı. Televizyondan yapılan açıklamada, lağvedilen parlamentonun yerine 551 üyeli ulusal meclis kuruluyor. Söz konusu meclis de en fazla iki yıl ülkeyi yönetecek olan beş kişilik başkanlık konseyini seçecek
Siyasi krizle çalkalanan Yemen'de halk, Husilerin bu akşam yapacağı belirtilen anayasaya ilişkin açıklamasını da merakla bekliyor. Husilerin Sana'daki siyasi sözcülerinden Muhammed el-Bukeyti ise bugün yapılacak açıklamanın bir ''anayasa deklarasyonu'' olacağını söyledi.
Ülkede, bugün yapılması beklenen açıklamaya tepkilerin nasıl olacağı merak ediliyor.
BM'nin uzlaşı toplantılarından çekilen Islah Partisi ile İttihatçı Nasır Örgütü'nün Husilerden ek süre talepleri karşılıksız kalmıştı. Devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'nin BM nezdinde yapılan toplantılarda ''anayasanın dışına çıkıldığını'' öne sürerek görüşmelerden çekilmesi, "Husilerin açıklayacağı anayasanın bu partiler tarafından kabul edilmesinin olanaksız olduğu" şeklinde yorumlanıyor.
Ortaya çıkacak gerginliğin ise yeni bir şiddet sarmalına dönüşmesinden endişe ediliyor.
Yemen'de Eylül ayından bu yana başkent Sana'nın kontrolü Husilerdeydi. Geçen ay başkent Sana'daki cumhurbaşkanlığı sarayını ve birçok hükümet binasını basarak ele geçiren silahlı Husi milisler, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Halid Mahfuz Bahhah'ı istifaya zorlamıştı.