İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyesi Dr. Mustafa Özel, “Müstakil Düşünceler Konferansı” kapsamında MÜSİAD Bursa Şubesi üyelerine, “Ulus, Millet ve Medeniyet: Barış Sürecinin Dinamikleri” başlıklı bir sunum yaptı.
Avrupa uluslarının küçük toplulukların bütünleşmesiyle oluştuğunu, Türkiye dahil Ortadoğu uluslarının ise büyük siyasal yapının dilimlere bölünmesiyle oluşturulduğunu belirten Özel, “Ulus kavramı, Avrupa toplumları için genişleme yahut yükseliş, Ortadoğu toplumları içinse daralma yahut düşüş oldu.” dedi.
Konuşmasında “medeniyet” kavramına da değinen Özel, medeniyetin “bir dünya görüşünün politik bir sistemle bütünleşmesi” olarak tarif edilebileceğini söyledi.
“Medeniyet, uzun siyasi varlıkları yaşatabilmektir” diyen Özel, “Uzun yaşayan varlıkların temel ilkeleri vardır. Bu ilkelerden asla taviz vermezler. Şirket, vakıf, tekke hiç fark etmez. Çünkü insanları idare ediyoruz. İlkeler koymalıyız. Devleti yaşatan, vakfı yaşatan, tekkeyi yaşatan ilke, aynıdır.” şeklinde konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin siyasi ideolojisinin yeni dönemde nasıl formüle edileceğinin merak konusu olduğunu belirten Özel, “Ortak bir medeniyet aidiyeti zemininde, demokratik ve kapsayıcı bir yeni anayasa ile diğer etnik / kültürel unsurları daha benimseyici yönde mi ilerleyeceğiz, yoksa daha dar ulusçu çerçeveleri dayamaya mı çalışacağız, bunu zaman gösterecek. Muhakkak olan şu: Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türklerin bin yıldır ‘medeniyetdaşı’ olagelen Kürtlerle demokratik bir ortamda yaşamayı becerebilirse tüm Ortadoğu üzerinde etkisi artacaktır. Aksi halde, Anadolu’ya hapsolmuş, Rusya ve Avrupa’ya muhtaç küçük bir siyasi üniteye dönüşecektir.” diye konuştu.
Mustafa Özel ile Mustafa Gürses’in açıklamalarının ardından toplantı soru-cevap kısmı ile sona erdi. Programın sonunda Mustafa Gürses, Mustafa Özel’e el işlemeli vazo armağan etti.
İLKHA