Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Enerji Sistemleri Mühendisliği ve Enerji Yönetim Merkezi tarafından düzenlenen “4’üncü Uluslararası Enerji ve Mühendislik Kongresi” düzenlenen törenle başladı.
Gaziantep Üniversitesi Mâvera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen kogrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, dünyanın merkezi Ortadoğu’nun enerji savaşlarının göbeğinde olduğunu belirtti.
Gür, “Kaynak olarak Türkiye çok zengin. Rüzgar enerjisi derseniz var, güneş enerjisi çok yaygın ama yeterince belli bir kapasiteye ulaşamadık. HES’ler derseniz var ancak bütün bunları yaparken, Türkiye sanayileşmesini çok hızlı bir şekilde sürdürüyor.” dedi.
Türkiye’nin enerji açığını bir türlü kapatamadığına işaret eden rektör Gür, “Maalesef enerjiyi ithal etmek zorundayız. Bunu kapatmak için iki yönteminiz var. Ya siz yeni enerji kaynakları bulacaksınız ya da ithal ettiğiniz enerjiyi mümkün olduğu kadar tasarruflu kullanacaksınız. O yüzden evlerimizdeki elektrik lambalarının açılıp kapatılması bile tasarruf açısından çok önemli.” şeklinde konuştu.
“Nükleer enerjiye ihtiyacımız var”
Türkiye’nin enerji konusunda yüzde 75 oranında dışa bağımlı olduğunu belirten Rektör Gür, bu açığı kapatmanın ancak yeni enerji kaynaklarıyla mümkün olduğunu belirtti.
“HES’ler, rüzgar enerji tünelleri, güneş enerji panelleri bütün bunlar çok amaçlı olarak kullanılabilir. Ancak bunların ürettiği enerjinin kapasitesi Türkiye’nin tüketiminin çok altındadır. Nükleer enerji dediğimizde hemen doğaya zarar vermeyecek mi sorusuna muhatap oluyoruz. Amerika’nın 99 tane santralini ve buna ilave olarak 21 tane santral kurmasını nereye koyacağız? Hani çevreci örgütler? Finlandiya’da altı taneye ilaveten iki tane daha yeni nükleer santral yapılıyor. Yanıbaşımızda Bulgaristan’da iki tane ve Ermenistan da bir tane var. Çin’de 26 tane daha nükleer enerji santrali yapılıyor. Türkiye de kıyamet koparan Gerenpeace’ciler nerede? Neden onlar için hiç ses çıkartmıyorlar? Mesele çevre değil, mesele Türkiye’nin enerji açığını kapatmasına engel olmaktır. Bir dönem altın rezervleri kullanılırken Türkiye deki kapasiteyi kullandırtmayanlar gibi. Biran önce en mükemmel şekilde korunaklı, bütün tedbirler alınmış olarak birkaç tane daha nükleer enerji santrali kurmamız gerekiyor. Türkiye’de kuracağımız on tane nükleer santral enerji açığımızı kapatıyor.” diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de sürdürülebilir kalkınmanın dünyada artık ekonomik kalkınmanın enerji kalkınması anlamına geldiğini belirtti.
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Atmaca ise “Yanı başımızdaki bütün sıkıntının nedeni aslında enerji. Dünyanın petrol rezervinin yüzde 50’ye yakını Ortadoğu’da. Bizim jeolojik açıdan rezervimiz çok yok gibi. Bize düşen üniversiteler olarak çok acil enerji konusunda teknolojiler geliştirmemiz lazım. Teknolojik açıdan ilerlemek önemli ama enerji konusundaki teknolojileri geliştirmek çok daha önemli.” şeklinde konuştu.
İş adamı Abdulkadir Konukoğlu da Türkiye’de kurdukları enerji santralleri ile ilgili bilgi vererek, enerji ve ekonominin birbirinden ayrılmaz iki kavram olduğunu söyledi.
İLKHA