Yeni sistem SBS' den ileri bir model

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim BakanlığınınSBS yerine getirdiği yeni ortaöğretime geçiş sınavı sisteminin geçen eğitim yılında sendikaları tarafından hazırlanıp MEB'e önerilen programla paralel ve ana hatlarıyla ayn

DİYARBAKIR - Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın SBS yerine getirdiği yeni ortaöğretime geçiş sınavı sisteminin geçen eğitim yılında sendikaları tarafından hazırlanıp MEB'e önerilen programla paralel ve ana hatlarıyla aynısı olduğunu belirtti.

 

Avcı, SBS yerine getirilen yeni sistemin kimi eksiklik ve hatalar barındırmasına rağmen, kesinlikle hem daha pedagojik hem de daha dinamik ve ileri bir model olduğunu dile getirdi.

 

"Yeni sistemin anlaşılma ve uygulanma güçlüğü var"

Yeni modelin karmaşık bir sistematiğe sahip olduğunu ifade eden Avcı, "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi halka, öğrenci ve velilere ehil kişiler tarafından çok iyi anlatılmalı ve geriye dönük eleştiriler çokça dikkate alınmalıdır. Geçiş sürecindeki hata ve aksaklıklar ivedilikle tedavi ve telafi edilmeli, en az zarar ve mağduriyetle sağlıklı bir işleyişe kavuşturulmalıdır. Yeni ortaöğretime geçiş sistemi dershaneleri işlevsiz kılma ve pasifize etme kaygısı taşımasaydı daha nitelikli, işlevsel ve demokratik bir model olarak tasarlanabilirdi." dedi.

 

"Hiçbir öğrenci mağdur olmamalı"

İleriki süreçlerde test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı, tabletlerden yararlanmayı, planlayan TEOG sisteminin bu yönüyle, bilimsel bir eğitim olduğunu kaydeden Avcı, "Yeni model eğitim sistemimizin kangren haline gelmiş diğer bir sorunu olan ezberci eğitim sistemine, şişirilmiş notlara yeterli ve kısa vadeli bir çözüm üretmekten de uzaktır. Öte yandan yeni sistemle birlikte 6, 7 ve 8'inci sınıflarda okuyan ve eski sisteme göre hazırlık yapan öğrenci ve velilerin haksızlığa ve mağduriyete uğramaması için acil önlemler alınması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'de eğitimin deneme tahtası olmaktan kurtulması gerektiğini ifade eden Avcı, "Hiç kimsenin milyonlarca öğrencimizin geleceğiyle oynama hakkı olmamalı. Ancak ne yazık ki Türkiye'nin eğitim politikaları değil partilere göre, bakanlara göre dahi değişmektedir.Fırsat ve kalite eşitliğini sağlamadan yapılacak tüm demokratik ve pedagojik reformlar istenilen olumlu çıktıları almamıza engel olacaktır." diye belirtti.

 

"Okullarda para toplamaya son veren Bakan Avcı'yı tebrik ediyoruz"

Avcı son olarak, "Milli Eğitim Bakanlığı her dönem için okul müdürlüklerinin okul aile birliği hesaplarına her öğrenci için belirli bir tutarda para aktarılması yönünde bir çözüm projesi hazırlamaktadır. Okulların yakıt, elektrik, su ve hizmetli gibi temel ihtiyaçları bütçeden karşılanacak; okul aile birliklerine gönderilen paralar kimi öğrencilerin kırtasiye giderleri, sarf malzeme giderleri ve okulda ortaya çıkabilecek küçük ihtiyaçların giderilmesi için kullanılacak. Böylece okullarda kayıt parasıyla başlayan ve yıl boyunca temizlik, güvenlik, boya, karne, cam parası gibi adlarla yapılan para toplama ayıbı da son bulacaktır." tespitinde bulundu. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı