"Parlamenter Sistem"den "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"ne geçiş yapılan Türkiye’de, yeni sistemde temsilde adaletin sağlanamaması nedeniyle seçim barajına yönelik eleştiriler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.
İLKHA’ya değerlendirmede bulunan Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe, "Siyasi partiler kanunu ve seçim kanununun birlikte değerlendirilmesi gerekir. İki kanunda da anti demokratik olan tüm unsurların kanun metninden çıkarılması gerektiği kanaatindeyiz. Anayasada siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili daha önceki referandumda o madde teklif olarak gelmişti ama geçirilememişti. Dolayısıyla siyasi partilerin kapatılmasının biraz daha zorlaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Siyasi partiler milleti temsil etmektedir. Milletin kanaat ve düşüncelerini siyasete yansıtmaktadır." dedi.
"AK Parti ile MHP’nin nasıl bir teklif verdiklerini bilmiyoruz"
Dünyanın hiçbir yerinde olmayan yüzde 10 seçim barajının kaldırılması gerektiğini belirten Sakartepe, "Bu oran temsilde adaleti zedelemektedir. Yüzde 10 barajının tamamen kaldırılması taraftarıyız. Şu anda iktidardaki koalisyon hükümeti olan AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin nasıl bir teklif verdiklerini bilmiyoruz. Muhalefet olarak bizim önerimiz bu antik demokratik uygulama olan yüzde 10 barajının mümkünse kaldırılmasını eğer mümkün değilse mutlaka aşağılara en azından yüzde 5 veya 3’lere çekilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bunun Türkiye demokrasisi açısından bir yara olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Millet iradesi suiistimal edilmiştir"
Türkiye’nin siyasi hayatında vicdanları kanatan bazı siyasi etiğe uymayan uygulamaların olduğunu dile getiren Sakartepe, "1977 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi birinci parti olarak çıktı ama hükümet kurmaya yeterli olamadı. Önce azınlık hükümeti denedi. Güvenoyu alınamadı. Ondan sonra İstanbul’da Güneş Motel Olayı dediğimiz bir vaka Türk siyasi tarihimize geçti. Adalet Partisi’nin 11 tane milletvekili CHP tarafından kendi partilerinden istifa ettirilerek CHP’nin 77’de kurmuş olduğu hükümete destek verdirildi. Bu destek veren 11 milletvekilinin ekseriyeti bu hükümette bakan olarak yer aldı. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyor anayasa, millet bu egemenlik hakkını, seçimlerle seçilecek milletvekillerine devrediyor. Milletin olan egemenlik hakkının ihlali niteliğindeydi. Millet iradesi suiistimal edilmiştir. Günümüzde bir siyasi parti başka bir siyasi partiye ödünç vekil verdi. Seçilme yeterliliğine sahip olmayan bir siyasi parti teşkilatlarını tamamlayamadı ve kanunun aradığı şartları yerine getiremediği için bir başka partiden grup kuracak kadar milletvekili kendi partilerine geçirmek suretiyle seçime girme yeterliliği aldı. Bu işlemler kanuna karşı hiledir." ifadelerini kullandı.
"Şu anda yüzde 3 oy alan siyasi partilere hazine yardımı yapılacağı ifade edilmektedir"
Yeniden Refah Partisi olarak ödünç vekilliğe karşı olduklarını dile getiren Sakartepe, "İnşallah yeni getirilecek taslakta adil bir düzenin olması gerektiği kanaatindeyiz. Şu anda yüzde 3 oy alan siyasi partilere hazine yardımı yapılacağı ifade edilmektedir. Bu hususta hükümete çağrımız daha adil bir teklifin getirilmesi gerektiği kanaatindeyim. İnşallah teklif geldiği vakit yine sizlerle detaylı olarak değerlendiririz. Şu anda endişelerimizi ve tekliflerimizi sunduk, inşallah somut bir teklif geldiğinde yine sizlerle yüz yüze görüşmeyi umut ediyorum." dedi.