Suyun kontrolsüz ve ölçülmeden toprakla buluşturulması olarak bilinen vahşi sulama, hem toprağa hem ürüne hem de su kaynağına zarar veriyor.
Kontrolsüz bir şekilde toprağa verilen suyun hem israfa neden olduğunu hem de ürüne ve toprağa büyük zararlar verdiğini belirten Çelik, vahşi sulama yöntemine devam edildiği takdirde barajlardaki suların ciddi oranda azalmasına, yer altı sularının düşmesine ve çiftçilerin alacağı üründe yüzde 40 oranda azalmaya neden olabileceğini kaydetti.
“Vahşi sulama büyük bir su israfıdır”
Vahşi sulama yönteminin bırakılıp damlama ve yağmurlama sistemine acilen geçilmesi gerektiğini ifade eden Çelik, “Şu anda vahşi sulama Türkiye'nin birçok yerinde yapılmaktadır. Bu vahşi sulama bizim toprağımızın erozyon ve heyelan olmasına, denizlere, nehirlere akmasına sebep oluyor. Ayrıca vahşi sulama büyük bir su israfıdır. Vahşi sulamayı önleminin tek yolu damlama veya yağmurlama sistemine geçilmesi lazım. Bunun için devletten destek bekliyoruz. Hükümet acil bir şekilde bütün çiftçilerimize hibe ya da teşvik vermesi lazım ki çiftçilerimiz vahşi sulamadan acil bir şekilde vazgeçip damlama ve yağmurlama sistemine geçmeleri lazım. Yağmurlama ve damlama sisteme geçtikleri zaman ürünlerde yüzde 60 oranında daha fazla ürün elde edilebiliyor.” şeklinde konuştu.
“Son 30 yılın en güzel yağışlara şahitlik ediyoruz”
Su israfı boyutu ve bu yıl yağan yağışların değerlendirmesini yapan Çelik, “İsraf noktasına baktığımız zaman malum olduğu üzere Türkiye Ortadoğu’nun tam orta noktasındadır. Bu yıl Allah'a şükür yağışlar iyi yağdığından sularımız güzel seviyede. Bu yağmurlar yer altını iyi beslemiştir. Ancak ne olursa olsun kesinlikle israf etmememiz lazım. Çünkü Türkiye'de tatlı sularımız çok azdır. Özellikle tatlı sularının kesinlikle vahşi sulamayla sulamamak lazım. Bu konuda yağmurlama ya da damlama yapmamız şarttır. Bölgemizde 1995’ten beri yaklaşık 30 sene içerisinde bu yıl kadar güzel yağmur yağmamış. Bu yağmurlar neticesinde 30 yıl boyunca akmayan çeşmelerimiz akmış, akmayan ırmak ve nehirler dolmuş durumda. Dolayısıyla yer altı su seviyesinde ciddi bir şekilde bir yükselme görmekteyiz. Vahşi sulama bu şekilde devam ederse barajlardaki sularımızın ciddi oranda azalmasına neden olur. Yer altı sularının düşmesine ve çiftçilerin alacağı üründe yüzde 40 oranda azalma görülebilir. Bu yıl güzel yağan yağmurlar neticesinde israf boyutuna kaçmamamız elzem bir durumdur.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)