Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile Batman Belediyesi arasında Batman’daki Alo Tevşo olarak bilinen yerel pazarın yeniden düzenlenmesi için işbirliği protokolü imzalandı. Yaklaşık 8 milyon TL’ye mal olacak projenin 2 yılda bitirilmesi hedefleniyor.
DİKA Genel Merkez binasında düzenlenen imza törenine DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ile Batman Belediyesi Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy katıldı.
İmza töreni öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, ajans olarak özellikle kentsel havzanın hayata döndürülmesi için önemli çalışmalarının olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:
“Ajans olarak TRC 3 bölgesinde bulunan 4 ilde kentlerin hafızasını korumak, yerel potansiyeli aktif hale getirmek ve en nihayetinde yerel üretimi ekonomik kazanıma dönüştürmek amacıyla sürdürdüğümüz güdümlü proje çalışmalarından bir olan Batman Alo Tevşo Çarşısı’nın projesini planladık. Bu proje, yerel ile merkez arasında hafızayı kurmak, organik üretimi desteklerken hijyenik bir ortamda satış yaptırmak ve aslına uygun bir şekilde restore etmek için Batman Belediyemiz ile çalıştık. Daha önce Mardin’in eski çarşılarına ve Siirt’in Helvacılar Çarşısına destek verdik. Şimdi de Batman’ın yerel çarşısına destek veriyoruz. Eş finansman ile yaklaşık 8 milyona mal olacak bu proje ile yerel üretimi destekleyen, yerel ve merkez arasındaki ticari alış-verişin hijyenik ortamda olmasını sağlayan, yerli ve yabancı turistin gelmesine katkı sağlayacaktır. Yerel potansiyeli aktif hale getiren hatta tanıtımı sağlayan bu önemli bu proje ilimize ve bölgemize katma değer katacaktır. Yerelden kalkınmayı amaç edinen ajansımız bu proje ile Batman’ı ve Batman Alo Tevşo Çarşısı’nı bir cazibe merkezi haline getirecektir. Projenin hayırlı olmasını diliyorum.”
Batman Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy ise “Kentimizin en geleneksel çarşılarından biri olan yerel ismiyle Alo Tevşo pazarını ıslah etmeyi düşündük. Burası gerek oradaki yerleşik satıcılardan, gerek köylerden, ilçelerden gelen satıcıların doğal ürünlerini sergiledikleri ve sattıkları bir nevi organik pazarımız. Ama ne yazık ki; hijyen ve fiziksel şartları nedeniyle istediğimiz düzeyde değildi. Yurt dışına gittiğinizde oradaki şehirlerin eski merkezlerini, eski ticaret merkezlerini, eski eğlence merkezlerini koruduklarını ve restore ettiklerini buraları terk edilmiş köhne yerlerden olmaktan ziyade cazibe merkezleri haline getirdiklerini görürsünüz. Bizde bu düşünceden hareketle burayı fiziksel anlamda revize ve ıslah etmeyi planladık. Bu konuda bir çalışma yaptık. Bu konuda Kalkınma Ajansımızla yaptığımız işbirliği yaptık. Tabi ki finans anlamında bizim anlamlı ve değerli oldu. Projenin ekonomik büyüklüğünden ziyade projenin niteliği, verdiği mesaj ve insanlar da yaratacağı etki ve enerji bence daha önemlidir. Bu çerçevede de aynı zamanda Dicle Kalkınma Ajansında bir yönetim kurulu üyesi olarak başta yönetim kurulumuza sayın ajans genel sekreterimize Batmanlılar adına teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
İLKHA