Yerli keşif uydusu Göktürk-2 bugün uzaya fırlatılıyor

Yerli keşif uydusu Göktürk-2, bugün Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya gönderiliyor.

Yerli yer gözlem uydusu GÖKTÜRK 2, Çin'e gönderilmeden önce muhafaza edildiği TUSAŞ tesislerindeki temiz odada görüntülendi.
İLK SİNYAL 3 SAAT SONRA

Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek uydu, dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanacak. Fırlatmadan sonra ilk sinyal, Ankara'dan 21.25'te alınacak. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak. Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak, uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketi gönderilen komutlarla durdurulacak. Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek. İlk görüntülerin 25-30 Aralık arasında indirilmesi planlanıyor. Türkiye'nin ilk milli yer gözlem uydusu ile ilgili soruları yanıtlayan TUSAŞ Uzay Sistemleri Başkanı İbrahim Keskiner, Göktürk 2'den elde edilecek görüntülerin, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afet hasarlarının değerlendirilmesi gibi alanlarda kullanılacağını söyledi. Keskiner, ayrıca erozyon riski olan bölgelerin tespiti, şehir planlaması, haritacılık ve kaçak yapı tespitinde de görüntülerden yararlanılacağını kaydetti. Keskiner, Göktürk 2'nin, istihbarat amaçlı görüntülerin açıktan değil, milli olarak geliştirilen kripto sistemi sayesinde şifrelenerek gönderileceğini söyledi. Uydu üzerindeki silindirik yapının, 2.5 metre çözünürlükte görüntü almaya imkan sağlayan kamera barındırdığını da belirten Keskiner şu bilgileri verdi: "Bu çözünürlük, yeryüzünde 2.5 metrekarelik bir objenin görülmesine olanak veriyor. Yani alınan görüntülerle karayolundaki bir araç rahatlıkla görülebilir."
YOLDAKİ ARACI GÖRECEK

Fırlatma esnasında yaşanabilecek aksi durumlar için uydunun sigortalandığını da ifade eden Keskiner, "İstenmeyen bir durum yaşandığında, aynı şekilde yapılmış ve testlerde kullandığımız bir başka uydumuzu göndereceğiz" dedi.

İSRAİL RAHATSIZ

İsrail'in ülkesinin yüksek çözünürlüklü fotoğrafını çekebilecek Göktürk uydusunu istemediği biliniyor. İsrail'in rahatsızlığının altında ise "elde edilen görüntülerin düşmanlarına satılabileceği" endişesi yatıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim Teknoloji Haberleri

Doç. Dr. Aslaner: Z kuşağı, yapay zekâyı hem bir fırsat hem de bir tehdit olarak görüyor
Dijital Medya Uzmanından ebeveynlere sosyal medya uyarısı
Dünya'nın kuzey manyetik kutbunun Rusya'ya doğru kayması yavaşladı
Sevgi ve disiplin arasında kayıp bir nesil
Sosyal medya kullanıcılarını hedef alan hackleme yöntemleri ve alınması gereken önlemler