Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında “Bağımlılıklara Yönelik Koruma, Önleme ve Rehabilitasyon Alanında İşbirliği Protokolü” imza töreninde konuşan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, uyuşturucuyu topluma anlatmaya yönelik bilimsel veri eksikliğinin olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in makamında düzenlenen protokol imza törenine, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, Yeşilay Cemiyeti Şube Başkanı Fatih Tamer ve ilgililer katıldı.
İmzalanan protokolle, tütün, alkol, madde, teknoloji gibi bağımlılıklara karşı mücadele, sistematik bir modele dönüştürülecek, bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturulacağı belirtildi.
İmza töreninde konuşan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, uyuşturucu ile mücadelede rehabilitasyon modeliyle Gaziantep’in bağımlılıkla mücadelenin eksik ayağını uygulamaya koyduğunu söyledi.
Herkesin sosyal ve kültürel sosyal seviyesine göre uyuşturucuya ilişkin bilgiyi, konferanslarla verileceği gibi birebir ilişkilerle ulaştırmanın mümkün olduğunu söyleyen Öztürk, “İnşallah bizim bu noktada da bir takım kendi çalışmalarımız var. Bu çalışmalarda yine ortak bir şekilde paylaşım ve yeni gelişmelerle dünyadaki yeni sistem analizleri ile bu anlamda birlikte bir şey yapabileceğimizi düşünüyorum. Çünkü biz geleneksel, yaklaşık 90 yıllık mazimizde bu mücadelenin kuruculuk ayağında olurken işin içerisine aslında tedavinin bir ayağında olma noktasında da bir adım attık, YEDEM diye bir sistem kurduk. Biz inşallah belki dediğim gibi ortak birçok şeyle beraber hareket edebiliriz.” dedi.
Öztrük, “Yerel yönetim paydaşımız olmadığı zaman bir sivil toplum kuruluşu olarak çok fazla yerlere girme şansımız mümkün değildir. Bu iş yerelden idare edilecek bir iş. Sokakla direkt irtibat halinde olanlar yerel yönetimlerdir, muhatap sizsiniz. Yerel yöneticilerle birikimler, karşılıklı paylaşılırsa daha iyi olur. Gaziantep’te faydalı olabilecek bir sistem kurarsak başka şehirlere de örnek oluruz.” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise “Dünya’nın ve Türkiye’nin gündeminden hiç düşmeyen uyuşturucuyla mücadelede bir Gaziantep modeli oluşturduk. Süreklilik, takip sistemi ve önce yazılım beraberinde koruyucu önleyici tedbirler, yarı yol evleriyle oluşan bir çalışma yürüttük.” dedi.
Şahin, “Bu işi salondan çıkarıp mahalleye inmek gerekiyor. Bu yüzden de bizim Yeşilay’a ihtiyacımız var. Herhangi bir çocuğa çok kolay ulaşılabilir olduğu bir noktadan çıkıp, herhangi bir ailenin çocuğu bu işi çok kullanabilir olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Ben bunu mahallelerde görebiliyorum. Toplumda çok ciddi soruna dönüşen bu durumun devlet aklıyla yapılandırılması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.
Uyuşturucu ile mücadelede mahallelerin kılcal damarlarına ulaşılıp bağımlılığın koruyucu ve önleyici yanını güçlendirilmesi gerektiğini belirten Şahin, imzalanan protokolle bunu başarmak istediklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin “Bağımlılıklara Yönelik Koruma, Önleme ve Rehabilitasyon Alanında İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.
İLKHA