Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından 'Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi ve Soy Kütüğü' değerlendirme toplantısı yapıldı.
"Verimliliğin artırılabilmesi için kaba yem ve kesif yemle desteklenmesi gerekir"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, gerek küpe gerek dergi ve takvim dağıtımıyla ilgili çalışmaları yaptıklarını söyleyerek şöyle devam etti:
Özellikle kayıtlarımızı net tutabilmemiz için hayvanlarımız doğum yapar yapmaz küpeleri takmamız gerekiyor. Ben yetiştiricilerimizden buna dikkat etmesini talep ediyorum. Kayıtlar düzgün olmadığında veya farklı yansıdığı zaman sıkıntı yaşanıyor. Bunların düzgün yapılması lazım. SOYBİS projesinde yetki alan Malatya yine bu projeye devam edecektir. Kayıtlarımızı düzgün tutalım, dikkat edelim. Verimliliğin artırılabilmesi için de muhakkak kaba yem ve kesif yemle desteklememiz gerekiyor.
Projelerinin, Yazıhan'da 2012'den, Arapkir'de ise 2015 yılından bu yana devam ettiğini aktaran proje lideri Doç. Dr. Zeki Erişir ise, "Bununla ilgili de 2019 yılı aralık ayının son diliminde Tarım Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla Antalya'da bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Burada bazı kararlar alındı. Bunlarla ilgili, projenin gidişatıyla ilgili bazı bilgilendirmeler yapacağız." diye konuştu.
"Tarım sektörünün en cefalı, en fedakâr yetiştiricilik şekli küçükbaş hayvan yetiştiriciliğidir"
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit ise, "Tarım sektörünün en cefalı, en fedakâr yetiştiricilik şekli küçükbaş hayvan yetiştiriciliğidir. Hem veteriner hekim, hem çoban, hem aile reisi, hem de şefkatli bir insan olarak yetiştiricilik yapıyorsunuz. Malatya'mız ve ülkemizin geleceği de hayvancılık açısından en önemli sektörlerden birisi ve Bakanlığımızın da bu konuda önemli çalışmaları var. Küçükbaş hayvancılığının desteklenmesi ve yetiştiricilere verilen destekler konusunda 2020 yılında bu sektöre ayrı bir önemle bakılıyor. Tarım sektörü içerisinde gerçekten en istikrarlı, yetiştiricilikte her yıl az veya çok kazanabilen bir sektör. Bu işi profesyonel yapmanız konusunda özellikle Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin buradaki etkinliği hem sizi bilinçlendirmek hem bilgilendirmek hem de ufkunuzu açma konusunda çok önemli bir toplantı. Bunu küçümsemeyin. Biz diğer illere de gidiyoruz. Sizin farkınız, diğer illerde daha da belirgin. Özellikle bu Islah Projesi sizi bilgilendirmek, becerinizi artırmak ve başta Malatya hayvancılığı olmak üzere ülke hayvancılığının daha iyi yerlere gelmesini sağlamak amacıyla yapılıyor. İnşallah bundan sonraki toplantılar da yine eğitim olarak devam eder." temennisinde bulundu.
Malatya Damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği binasında gerçekleştirilen toplantıya Malatya Tarım İl Müdürü Tahir Macit, Proje Lideri Doç. Dr. Zeki Erişir, Malatya Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ve yetiştiriciler katıldı.
Proje kapsamında küçükbaş hayvanlara takılması üzere küpe dağıtımı gerçekleştirildi.
İLKHA