Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, 2015–2016 Eğitim-Öğretim Yılı Yatırım Programları Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı ve AK Parti 1. sıra Bingöl Milletvekili Adayı Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, kentte görev yapan kurum müdürleri ile basın mensupları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı yaptı. Konuşmasında Bingöl genelinde gerçekleştirilen eğitim yatırımları ve okul ile öğrenci sayılarına ilişkin bilgilendirmede bulunan Sarı, “2012 tarihinde geldiğimiz de 62 Bin 500 öğrenci varken şu an 56 Bin öğrencimiz var. Genel orta öğretimde 6 Bin 296 öğrenci varken mesleki eğitimde 5 Bin 347i,imam hatip liselerimizde de yaklaşık %50’ye yakın bir artış var. Geçen yıl bir temel lisemiz varken bu yıl 2 kolej, 5 temel lise olmak üzere toplam 7 özel lisemiz var. Buralarda okuyan öğrenci sayımız da 639’dur. 2 adette özel ilkokulumuz var. Buralarda okuyan öğrenci sayımızda 437. Toplam 1076 öğrencimiz bu özel okullarda eğitim görmektedir. Bu sayıyı Türkiye ortalamasına vurduğumuzda ortalamanın altında kalıyor maalesef. Şu an da eğitim ve öğretime faal olarak devam eden 413 okulumuzda 2 Bin 536 derslik ve 56 Bin 173 öğrencimiz mevcut.” dedi.
Fiziki altyapının yüzde 64’ü yeniden yapıldı
Sarı’dan sonra kısa bir konuşma yapan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger ise şunları söyledi: “İlimizde eğitimde ki fiziki altyapımızın yüzde 64’ü yeniden yapıldı. Yani 413 okuldan 240’ı yeniden yapılmış durumda. Yapılan binalarda çok nitelikli ve mimari açıdan da estetik bir yapıya sahip. Türkiye geneli ile mukayese edildiğinde Bingöl’ün geldiği konum gerçekten memnuniyet vericidir. Bingöl’de insan sermayesini nitelikli hale getirerek ilimizi bölgede ve ülkede örnek iller arasına koymayı hedefliyoruz.”
Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Yılmaz, “Bizim en büyük varlığımız, sermayemiz insanımızdır. Bir ülkenin, yörenin en büyük serveti insandır. Yetişmiş, eğitimle iyice donatılmış insanların olduğu yöreler, kalkınma anlamında da en avantajlı yörelerdir.” dedi.
‘Eğitim yatırımları geleceğe yatırımdır’
Eğitim yatırımlarının uzun vadeli sonuç veren yatırım olmakla beraber en köklü yatırımlar Yılmaz, “Eğitim yatırımını yapan iller, bölgeler veya ülkeler geleceklerini kurtarırlar. Eğitim yatırımları yerine gündelik tartışma içinde boğulanlarsa geleceklerini kaybederler. Dolayısıyla bugün yapılan bu yatırımların sonuçlarını Allahın izniyle gelecekte hep beraber göreceğiz. Hep ifade ettiğimiz gibi bizim en büyük varlığımız, sermayemiz insanımızdır. Bir ülkenin, yörenin en büyük serveti insanıdır. Yetişmiş, eğitimle iyice donatılmış insanların olduğu yöreler, kalkınma anlamında da en avantajlı yörelerdir. Dünyaya baktığınız da bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Fiziki altyapısı savaşlar veya çeşitli sebeplerle yerle bir edilmiş ülkelerin, nitelikli insan gücüyle bu sorunları aştığını tarihten de görebiliyoruz. Bize düşen en önemli görev çocuklarımızı iyi yetiştirmektir.” diye konuştu.
‘Mesleki eğitimde özel okulları da görmek istiyoruz’
Yılmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Bu dönemde Bingöl’ün sadece temel ve orta eğitiminin fiziki alt yapısına yaklaşık yarım katrilyonluk bir yatırım yapmış durumdayız. Bu erişim meselesini çözdüğümüzü gösteriyor. Nitekim buradan aldığımız bir müjde var. Merkezde tekli eğitim olacak bundan sonra. Bu çok çok önemli. Biz de seçim beyannamemizde tekli eğitim konusuna değinmişiz. Bingöl bu hedefe bu yıl itibariyle ulaşmış durumda. Ben geçmiş deneyimlerimden de biliyorum ki tekli eğitime geçen illerin başarısı çok fark olur. Eğitimin kalitesi artıyor dolayısıyla bu önemli bir haber. Eğitimde kalite söz konusu olduğunda en önemli unsurlardan birisi de mesleki eğitimdir. Maalesef mesleki eğitim geçmişte ideolojilere kurban edildi. Bir taraftan imam hatiplerin bir taraftan da mesleki eğitimin gelişmesi çok önemlidir. Mesleki eğitim gören çocuklarımız sadece eğitim almakla kalmıyor ayrıca üretimde yapıyor. Bu açıdan mesleki eğitim veren okullarımız da çok önemli ve değerlidir. Mesleki eğitimde de özel okulları görmek istiyoruz. Özellikle iş dünyasının mesleki eğitime daha fazla önem vermesi lazım.” (Nihat Kanat-İLKHA)