YKS bu hafta sonu yapılacak

Yükseköğretim Kurumları Sınavı bu hafta sonu yapılacak. İki milyonu aşkın öğrencinin gireceği sınav öncesi eğitimcilerden önemli uyarılar geldi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu hafta sonu yapılacak. İki milyonu aşkın öğrenci üniversiteye girebilmek için ter dökecek.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumu TYT, 30 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Yaklaşık 2,3 milyon adayın katılacağı sınav öncesi eğitimcilerden önemli uyarılar geldi.

Öğrencilerin bu saatten sonra ders çalışmamaları gerektiğini söyleyen Rehberlik Öğretmeni Avni Altın “Öğrencilerimiz artık kendilerini rahat bıraksınlar ki sınava hazır hale gelsinler. Birçok öğrenci son ana kadar soru çözmek ister. Kesinlikle ders çalışmayı bıraksınlar. Sadece sınava odaklansınlar. Rutin olarak yaptıkları beslenme ve uyku modunu uygulasınlar. Ekstra bir beslenme ile kendi bedenlerine zarar verecek yiyecek ve içeceklerden kaçınsınlar. Sürekli olarak ne yapıyorlarsa yine aynısını yapsınlar.” dedi.

Sınava girecek adaylara dikkat etmeleri gereken konular hakkında da bilgilendirmede bulunan Altın, “Sınava girecek öğrenci kardeşlerimiz sadece giriş belgelerini ve nüfus cüzdanlarını yanlarına alsınlar. Onun dışında kesinlikle bozuk para, kolye, bilezik ve metal eşyaları yanlarına almasınlar. Sınava girmeden önce gidip sınav yerlerini görmelerinde fayda var. Sınav binasına en az yarım saat önce gitsinler. 09.45’te sınav binasında olmaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Optik kodlamalarda hata yapmamaya dikkat edin”

Sınav esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında ise Altın şunları söyledi: “Öncelikle öğrenci kardeşlerimizin kodlama hatasına dikkat etmeleri lazım. Sınavın vermiş olduğu heyecandan kaynaklanan bir kodlama hatası olması ihtimali yüksektir. Ama sınav başladıktan sonra bu heyecan gidecektir. Soruların uzunluğu ya da kısalığını göz önünde bulundurmadan, zor soru ya da kolay soru şeklinde ayrım yapmaksızın, yapamadıkları soruları bırakıp daha sonra tekrar dönmeleri gerekir. Sınav süresi Cumartesi TYT 2 saat 15 dakika olduğu için denemelerde öğrenci kardeşlerimizin en büyük problemlerinde biri TYT’de zamandan şikâyetçi olmalarıydı. Bunun için öğrenciler matematik, Türkçe fizik veya fende işlem gerektiren soruların uzunluğunda kaynaklanan bir zaman problemi yaşayabilir. Yapamadıkları veya zor soruları daha sonraya bırakabilirler. Bir de optik kodlamaya dikkat etmeleri lazım. Öğrenciler optiği kodlarken grupsal kodlarsa daha sağlıklı olur.”

“Sınavın iyi veya kötü geçmesi ailenin tavrını değiştirmemelidir”

Anne ve babanın tutumunun da önemli olduğunu belirten Altın, "Unutulmamalıdır ki sınav hayatımızın sadece bir parçasıdır. Sınavdan çıktıktan sonra sınavın kötü veya iyi geçmesi ailenin tavrını değiştirmemelidir. Bu durumda öğrenci strese giriyor ve hatta bu stres ölümle de sonuçlanabiliyor. Bunun için anne ve babalara ciddi anlamda iş düşüyor. Sınav iyi de kötü de geçse daha önceki bakış açısı nasılsa o bakış açısının değişmemesi lazım. Ve hiçbir aile kendi evladını başkası ile mukayese etmesin. Mukayesenin olduğu yerde ciddi bir travma meydana gelir." dedi.

Öte yandan 30 Haziran Cumartesi ve 1 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek YKS hakkında değerlendirmelerde bulunan öğrencilerden Evin Ceylan “Sınava bir yıldan fazladır hazırlanıyorum. Her gün ders çalışıyoruz. Hocalarımız bize yardımcı oluyor. Hazırlandığımıza inanıyorum. İnşallah başaracağız. Eskiden YGS, LYS ayrı yapılıyordu. İki sınav arasında 3 ay vardı. Ama şimdi ilk sınavın sonuçlarını öğrenemeden ikincisine giriyoruz. Soruların az olması ve konuların çok olması bizi yoruyor. Hedefim hemşire olmak.” dedi.

“Sınav sistemi sürekli değişiyor, bu da bizi olumsuz yönde etkiliyor”

Abdüsselam Yıldız ise “Bir yıldır derslere korkarak çalışıyoruz. Sınav sistemi sürekli değişiyor. Bu da bizi olumsuz yönde etkiliyor. Genelde matematiğe ağırlık veriyoruz. Kimi az kimi çok çalışıyor. Yeni sistemi öğrenmeye çalışıyoruz. Yeni sistemde hangi testin sorusunu çözersen hepsinin kat sayısı aynı. Bu çok güzel bir şey. Elektrik mühendisliği okumak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Habibe Bulut da “Son bir yıl içerisinde sürekli ders çalışmaya gayret ediyoruz.  Testler çözdük. Çözemediğimiz kısımlarda hocalarımız bize yardımcı oldular. Soru çözme saatlerimiz var. Onlara katılıyoruz. Yaklaşık olarak 10 saatimizi burada geçiriyoruz. Çok şükür 9 ay boyunca biz elimizden geleni yaptık, gerisi Allah’a kaldı. Her iki sınavın üst üste gelmesinin sıkıntılı olduğunu düşünüyoruz. En azından belli bir süreden sonra olması gerekiyordu. Hedefimi Allah nasip ederse alacağım puana göre değerlendireceğim.” şeklinde konuştu.

İLKHA















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı
Okul döneminde çocuklarda ayrılık kaygısına dikkat!